مطابق توافقی که گروه فولاد مبارکه طی 2سال گذشته با وزارت نیرو انجام داده است؛ مقرر شد که در سرمایهگذاری برای احداث نیروگاه مشارکت داشته باشد و سهم فولاد مبارکه در این تفاهمنامه احداث ۱۵۰۰مگاوات نیروگاه بود که در همین راستا عملیات احداث 2نیروگاه بسیار بزرگ در این مجموعه آغاز شد.
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ سیدامیر طباطبائیان مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه ضمن بیان مطلب فوق در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: در همین راستا نیروگاه ۹۱۴مگاواتی سیکل ترکیبی با راندمان بیشتر از ۵۸درصد و سرمایهگذاری برای نیروگاه خورشیدی یا تجدیدپذیر با ظرفیت ۶۰۰مگاوات در گروه فولاد مبارکه آغاز شده است. 2واحد از 3واحد نیروگاه سیکل ترکیبی از ابتدای خرداد ماه وارد مدار تولید شده است و واحد سوم نیز سال آینده تکمیل و در مدار تولید قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه نیروگاه خورشیدی نیز هماکنون در حال نصب تجهیزات است، اظهار امیدواری کرد که تا پایان سال بتوانیم بخشی از این نیروگاه را وارد مدار تولید کنیم و قبل از پیک مصرف سال آینده نیز نزدیک به ۱۲۰مگاوات از ظرفیت این نیروگاه را مورد استفاده و بهرهبرداری قرار دهیم.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه در ادامه افزود: با توجه به اقداماتی که شرکت فولاد مبارکه و سایر صنایع در این خصوص انجام دادهاند؛ در مجموع قرار است که بیش از ۱۰هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور کمک شود و از طرفی دیگر قرار بود که این انرژی به حوزه صنعت که خود در آن بخش سرمایهگذاری کرده است نیز تخصیص داده شود.
طباطبائیان با تاکید بر اینکه در این شیوه صنایع به نوعی از شبکه برق در زمان پیک مصرف بینیاز میشوند و در زمان غیرپیک نیز بخشی از نیاز خود را تامین میکنند، گفت: متاسفانه این مهم تاکنون محقق نشده است. در واقع قرار بود به همان میزان که برق تولید میکنیم؛ به همان میزان نیز از شبکه سراسری برق تحویل بگیریم و این موضوع برای سرمایهگذاران و سایر سرمایهگذارانی که در این حوزه حضور دارند؛ به عنوان یک مشوق باشد و بدین طریق به سرمایهگذاری در این حوزه تشویق شوند.
وی در ادامه افزود: اما متاسفانه علیرغم اینکه ما تولید خود را در نیروگاه حرارتی انجام دادهایم، اما معادل آن میزانی که قرار بود از وزارت نیرو برق تحویل بگیریم؛ محقق نشد و نتوانستیم برق موردنیاز خود را تحویل بگیریم.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه در خصوص چالشهای موجود در صنعت فولاد و به ویژه بحث ناترازیهای مربوط به انرژی عنوان کرد: صنایع و به خصوص فولاد مبارکه که جدا از صنایع محسوب نمیشود؛ طی سالهای اخیر برای تامین نیاز برق و همچنین سایر حاملهای انرژی با بخشهای متولی در کشور قراردادهایی منعقد کردهاند؛ این در حالی است که این بخشها متولی تامین حاملهای انرژی بودهاند. در واقع وزارت نیرو یا وزارت نفت یا سایر بخشهایی که متولی زیرساختهای کشور هستند؛ باید برای این حوزه تلاش میکردند و از سوی دیگر فولادساز نیز به جای اینکه زمان، سرمایه و توان خود را صرف ایجاد زیرساختها و ساخت نیروگاه کند؛ باید به سمت تولید محصولات فولادی با ارزشافزوده بالاتر حرکت کند.
وی با بیان اینکه فولادساز امروز باید محصولات خاص موردنیاز کشور که هماکنون از خارج وارد میشود را تولید کرده و حتی بتواند در بازارهای صادراتی نیز محصولات خاصی عرضه کند که ارزشافزوده فوقالعاده بالاتری دارند، افزود: اما متاسفانه به خاطر ضعف زیرساختها و ضعف حکمرانی یا به عبارتی دیگر دولتی بودن زیرساختهای کشور مجبور شدیم امروز وارد این حوزه و ساخت نیروگاه برق شویم.
طباطبائیان ادامه داد: در همین راستا فولاد مبارکه در حوزه برق سرمایهگذاریهای خوبی انجام داده است. همچنین در حوزههای گاز و آب نیز سرمایهگذاریهای قابلتوجهی انجام شده است. در حوزه آب بحث انتقال آب از دریا را پیگیری میکنیم. همچنین بحث جمعآوری و انتقال پسابهای خانگی به شرکت فولاد مبارکه را در برنامه خود داریم.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه این موارد وظایفی است که نباید توسط شرکتهای فولادی انجام شود، گفت: اما متاسفانه امروز به خاطر اینکه از خسارتها و عدمالنفعهای بسیار شدیدتر جلوگیری شود؛ فولادسازان به این حوزه ورود کردهاند و انجام پروژههای زیرساختی از جمله ساخت نیروگاه برق را در دستور کار خود قرار دادهاند؛ این در حالی است که در حوزه حملونقل هم به همین شکل با مشکلات و چالشهای متعددی دستوپنجه نرم میکنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه از ابتدای راهاندازی شرکت فولاد مبارکه همیشه با محدودیتهای ناشی از کمبود برق و گاز مواجه بودهایم، گفت: البته شاید در سالهای قبل در حوزه انرژی چالشهای کمتری داشتیم، اما متاسفانه شدت این کمبودها طی چهار پنج ساله اخیر بسیار بیشتر شده و امروز به عنوان چالش بسیار جدی و اصلی برای فولادسازان مطرح است.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه برنامهریزی فولاد مبارکه این بود که تولید مجموعه طی ماههای تابستان یا گرم سال با توجه به راهاندازی نیروگاه جدید با اُفت چندانی نسبت به فصل بهار همراه نباشد، گفت: اما متاسفانه آنطور که وعده دادند و توافقی که با وزارت نیرو انجام شد؛ محقق نشد و ما فقط نیروگاه خودمان را داشتیم و نتوانستیم از شبکه سراسری برق هیچ انرژی دریافت کنیم. بنابراین تولید مجموعه متناسب با همان میزان برق نزدیک به ۴۰تا 50درصد در حوزه بالادست کاهش یافت. البته در قسمتهای پاییندست و تولید محصولاتی که نیاز بازار است؛ کمتر دچار محدودیت شدیم، اما در حوزه تولید فولاد میانی با محدودیتهای بسیار شدیدتری روبهرو بودیم.
وی در خصوص برنامههای گروه فولاد مبارکه برای ادامه سال و انجام زیرساختهای لازم بیان کرد: در همین راستا چندین پروژه بهینهسازی انرژی را در دستور کار داریم و سعی میکنیم که با دستیابی به تکنولوژیهای روز دنیا از تکنولوژیهای جدیدتری استفاده کنیم که میتواند صنعت فولاد را با مصرف انرژی کمتر به همان اهداف تولیدی خود برساند که پروژه توسعه رکوپراتورها در احیاء مستقیم یکی از این برنامههاست. از سوی دیگر تولید برق از منابع تجدیدپذیر همچون توربینهای انبساطی، فرآیندهای تولید برق به روش ORC، بازیابی حرارت از دودکشها و پروژههای دیگری که در حوزه بهینهسازی انرژی تاثیرگذار هستند؛ از دیگر برنامههای گروه فولاد مبارکه در تامین انرژی موردنیاز این مجموعه است.
طباطبائیان در ادامه افزود: در همین راستا استاندارد ایزو 50001 که در حوزه مدیریت منابع انرژی وجود دارد را از سال ۹۴ در شرکت فولاد مبارکه پیادهسازی و اجرا کردیم و هر سال استانداردهای لازم استقرار پیدا کرده و لازمه استقرار چنین استانداردهایی این است که همواره باید برنامهها و پروژههای مرتبط با کاهش مصرف انرژی را در دستور کار خود داشته باشیم که البته این مهم در حال حاضر در حال شکلگیری است و فولاد مبارکه توانست استانداردهای لازم در این خصوص را برای چند سالی که دریافت کرده است؛ تمدید کند.
وی با تاکید بر اینکه هر سال میزان مصرف انرژی گروه فولاد مبارکه پایش میشود، خاطرنشان کرد: از سوی دیگر هر سال کاهش مصرف انرژی ناشی از اقدامات بهبود هم اندازهگیری میشود. این در حالی است که سال گذشته نزدیک به یکمیلیارد و 400ساعت گیگاژول و سال پیش از آن هم تقریباً یکمیلیارد و ۵۰۰ساعت گیگاژول کاهش مصرف انرژی داشتیم که همگی این موارد جزئی از اقداماتی است که در مجموعه فولاد مبارکه همیشه دنبال و پیگیری میشود.
طباطبائیان با بیان اینکه صنعت فولاد و به ویژه صنعت استان اصفهان به سمت انتقال آب از دریا رفته است تا سهم خود از زایندهرود را به صفر برساند، گفت: امیدواریم این اتفاق تا پایان سالجاری و یا اوایل سال آینده رخ دهد، اما اتفاقی که برای زایندهرود میافتد این نیست که با ورود این آب؛ زایندهرود جریان پیدا کند. متاسفانه مطابق اطلاعات و دیتاهای اشتباهی که به مردم داده میشود؛ این باور به وجود آمده است که با انتقال آب از دریا در زایندهرود نیز جریان پیدا خواهد کرد که این موضوع باور غلطی است.
وی کل سهم صنعت حوزه زایندهرود در طول سال را در حدود ۶۰میلیون متر مکعب عنوان کرد و گفت: بنابراین اگر بخواهیم این ۶۰میلیون را به کل آبی که در سال آورده زایندهرود بود و در شرایط نرمال یکمیلیارد و ۴۰۰میلیون متر مکعب است و در شرایط بحرانی همین الان بین ۸۰۰ تا ۹۰۰میلیون متر مکعب است، در نظر بگیریم؛ عددی بین 2 تا 4درصد میشود. حالا اگر این 2 تا 4درصدی که سهم مصرف صنعت از زایندهرود است را کم کنیم؛ این میزان قطعا تاثیر چندانی بر زایندهرود نخواهد داشت.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه برای حل بحران آب زایندهرود یک دست صدا ندارد و تمام بخشها باید برای صرفهجویی آب به یکدیگر کمک کنند، افزود: در همین راستا از بخش کشاورزی که نزدیک به ۷۰ تا ۸۰درصد مصارف را در اختیار دارد و همچنین از آب شرب که تقریبا مصرف 7 تا 8درصدی را در اختیار دارد تا سایر بخشها همه باید با هم اقدامات اصلاحی و پروژههای بهبود را داشته باشند تا بتوانند با کمک یکدیگر زایندهرود را احیا کنند.
وی در ادامه تاکید کرد: ما هم به عنوان یک اصفهانی و یک شهروند خیلی دوست داریم که زایندهرود جریان داشته باشد، اما قطعا با یک دست کاری انجام نمیشود. در همین راستا فولاد مبارکه پروژههای زیادی در حوزه آب در دستور کار خود داشته که پروژههای مربوط به بحث انتقال پسابهای شهری، صرفهجویی آب و رعایت استاندارد 46001 مدیریت مصرف آب از جمله مواردی است که در شرکت فولاد مبارکه پیادهسازی و اجرا شده است. این موضوع نیز مشابه همان استاندارد انرژی است که هر سال اقدامات بهبود را تعریف و بررسی میکنیم.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه در همین خصوص پروژههای کاهش مصرف آب نیز انجام شده است و پروژههای بسیار خوبی در حوزه کاهش مصرف آب در فرایندهای تولید در دستور کار گروه فولاد مبارکه قرار دارد، گفت: علیرغم اینکه آب را از دریا منتقل میکنیم؛ از سوی دیگر پروژههای کاهش مصرف آب را نیز در برنامه داریم. در همین راستا طی 4سال گذشته تاکنون نزدیک به ۳میلیارد یورو در حوزه آب سرمایهگذاری کردیم که نزدیک به یکونیم میلیارد یورو آن فقط در حوزه کاهش مصرف آب در صنعت فولاد بوده است.
طباطبائیان در پایان خاطرنشان کرد: همچنین در حدود نیم میلیارد یورو نیز در حوزه پساب شهری و مبلغی نزدیک به یکمیلیارد یورو هم در حوزه انتقال آب از دریا سرمایهگذاری شده که این سرمایهگذاریهای بزرگ نشاندهنده آن است که ما در گروه فولاد مبارکه به دنبال این هستیم که بتوانیم بقاء زایندهرود و همچنین بقاء شرکت و صنعت و از همه مهمتر اقتصاد استان اصفهان را به صورت پایدار حفظ کنیم.
معصومه صالحی