ظرفیت اسمی تولید صبافولاد افزایش یافت

شرکت صبافولاد خلیج‌فارس واقع در منطقه ویژه صنایع‌معدنی ‌و فلزی خلیج‌فارس نزدیک به بندر شهید رجایی با هدف تکمیل زنجیره تولید فولاد و اهداف استراتژیک در این منطقه راه‌اندازی شده است.

به گزارش اقتصاد ملت به نقل از روابط عمومی شرکت صبا فولاد خلیج فارس؛ صبافولاد پروژه‌ای بود که در سال 84 با مشارکت خارجی شرکت «اسارهند» عملیات اجرایی آن آغاز شد، اما در سال ۸۶ این شرکت هندی از پروژه صبافولاد خارج و این مجموعه به تنها سهامدارش یعنی  صندوق بازنشستگی کشوری رسید. صبافولاد طی سال‌های اخیر با تغییر مدیریت و اتخاذ تدابیر و استراتژی‌های نوین در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته است و طرح‌ها و پروژه‌های قابل‌توجهی برای افزایش تولید و توسعه روزافزون این مجموعه در دستور کار مدیران و پرسنل این شرکت فولادی قرار گرفت.

به همین بهانه به سراغ مهندس احسان رسولی معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس رفتیم و در خصوص آخرین اقدامات انجام شده در این مجموعه و طرح‌ها و پروژه‌های در دست اقدام گفتگویی انجام دادیم.

مهندس رسولی در ابتدا اشاره‌ای به تاریخچه شکل‌‌گیری صبافولاد کرد و در این خصوص گفت: همانطور که می‌دانید؛ در سال 82-83 شرکت اسار هند در منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به دریافت مجوز زمینی به مساحت ۴۷۰-۴۵۰ هکتار اقدام کرد. این شرکت بزرگ هندی قصد داشت پس از دریافت مجوز با کنسرسیومی که در آن زمان با سازمان بازنشستگی کشوری و صندوق بازنشستگی تشکیل می‌شود؛ یک کارخانه بزرگ فولادسازی به ظرفیت ۴.۵ میلیون تن را احداث کند.

وی با تاکید بر اینکه به دلیل تحریم‌ها شرکت هندی از ادامه همکاری با صبافولاد صرفنظر کرد، گفت:  در نهایت مجدداً خود صندوق بازنشستگی کشوری راساً برای راه‌اندازی این پروژه اقدام کرد و در سال 91-92 استارت این پروژه کلید می‌خورد و در سال 95-96 رسما به بهره‌برداری می‌رسد که البته در همان اوایل راه‌اندازی نیز با مشکلات متعددی مواجه بود.

مهندس رسولی در ادامه به تغییر تیم مدیریت صبافولاد خلیج‌فارس اشاره کرد و گفت: با تغییر تیم مدیریت و زمانی که دکتر دشتیانه اواخر سال ۱۴۰۰ در این مجموعه مستقر شد و تیم خود را تشکیل داد؛ با بررسی‌های میدانی به این نتیجه رسید که این کارخانه مدت‌های طولانی نتوانسته بود مطابق با ظرفیت اسمی خود تولید کند و از طرفی دیگر وقتی کارخانه را تحویل گرفت؛ به این جمع‌بندی رسید که این کارخانه بیشتر از ۱۶۵ تن بر ساعت نمی‌تواند تولید داشته باشد و پی.جی.تی کارخانه را بر اساس همان ۱۶۵ تن در نظر گرفت.

معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس همچنین خاطرنشان کرد: در آن زمان بر اساس ماموریتی که دکتر دشتیانه به ما داد؛ در ابتدا باید تولید را پایدار و سپس گلوگاه‌های تولید را شناسایی می‌کردیم تا بتوانیم ظرفیت را افزایش دهیم. این اتفاق زمانی روی داد که ما در آن زمان بیشتر از ۵۰-۶۰ هزار تن در ماه تولید نداشتیم. البته کارخانه فعال بود، اما با ظرفیت ۵۰ الی۶۰ هزار تن در ماه تولید انجام می‌شود. تقریباً 110-120 تن بر ساعت ظرفیت تولید شرکت بود. در ابتدا سعی کردیم این ظرفیت را به یک ظرفیت نرمال برسانیم و تثبیت کنیم و شرایط را بر روی ۱۵۰ تن بر ساعت تثبیت و شروع به شناسایی گلوگاه‌های تولید کردیم.

وی با تاکید بر اینکه تکنولوژی مورد استفاده در صبافولاد منحصربه‌فرد است و در ایران وجود نداشت، افزود: البته این تکنولوژی کماکان در داخل کشور وجود ندارد و به تولید نرسیده است؛ بنابراین با همت پرسنل شرکت گلوگاه‌هایی که مانع از افزایش تولید می‌شد را شناسایی کردیم و سپس تولید را افزایش دادیم.

مهندس رسولی با بیان اینکه شرکت صبافولاد خلیج‌فارس کارخانه تولید بریکت ‌گرم آهن‌‌اسفنجی است، گفت: در فاز اول قصد داریم یک‌ونیم میلیون تن بریکت گرم آهن‌اسفنجی تولید کنیم و در فاز بعدی که در حال حاضر تصدی زمین و برنده مناقصه نیز مشخص شده؛ قرار است ۱.۷ میلیون تن مجدداً آهن‌اسفنجی گرم به ظرفیت تولید فعلی اضافه شود و در خصوص فاز فولادسازی نیز اسناد مناقصه آن آماده شده است تا انشالله بتوانیم زنجیره فولاد را تا مرحله نورد به صورت پیوسته تکمیل کنیم.

معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس با تاکید بر اینکه هم‌اکنون به ظرفیت اسمی کارخانه رسیده‌ایم، گفت: این کارخانه در حال حاضر تقریباً ۱۸۵ تن بر ساعت در حال تولید است و در ماه به تولید ۱۳۰ هزار تن نیز رسیده‌ایم و آن‌ را پایدار و ثابت نگه داشته‌ایم. در همین راستا در کیفیت تولید آنالیزهای خوبی را رعایت می‌کنیم و کیفیت فیزیکی محصولات ما خوب است. خوشبختانه سال گذشته و در سالجاری رکوردهای تولید را شکستیم و 8 بار هم رکوردهای روزانه شرکت را تغییر دادیم.

وی با بیان اینکه با توجه به اینکه یک ماه‌ونیم از سال مالی شرکت باقیمانده است، گفت: خوشبختانه در این مدت موفق شدیم از رکورد سال مالی هم عبور کنیم و در حال حاضر از یک میلیون تن گذشتیم و امیدواریم که از یک میلیون و 100 هزار تن تا پایان سال مالی مجموعه نیز بگذریم. البته اگر محدودیت‌های برق‌وگاز باعث ایجاد مشکلاتی برای کارخانه نشود؛ چراکه سال گذشته در اوج محدودیت‌های گاز یک ماه کارخانه را برای اورهال تعطیل کردیم و بعد از آن نیز تحت‌تاثیر نوسانات گاز از ماه دوم نیز تولید زیادی نداشتیم.

مهندس رسولی با اشاره به اینکه در فصل زمستان و تابستان علیرغم محدودیت خیلی پایینی که برای این مجموعه در نظر گرفته بودند، گفت: با توجه به رایزنی‌های دکتر دشتیانه مقدار دیماند بهتری برای کارخانه در نظر گرفته شد؛ اگرچه کارخانه نتوانست به ظرفیت اسمی خود ادامه دهد، اما به حداقل تولید خود یعنی تولید 105-110 هزار تن در ماه رسید.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: با این وجود خوشبختانه تولید متوقف نشد و امیدواریم در زمستان پیش‌رو نیز با نوسانات و محدودیت‌های گاز مواجه نباشیم تا حداقل بتوانیم سال شمسی را با عدد خیلی خوبی  به پایان برسانیم.

معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس با بیان اینکه نگاه مدیریت صبافولاد به مجموعه اجرای فرآیندهای تولید به صورت سیستمی و تیمی است، گفت: با نگاه خوب مدیریت مجموعه؛ سعی کردیم از شخصی کار کردن و کارهای انفرادی فاصله بگیریم و به سمتی حرکت کنیم که سیستم‌ جاری و پیاده شود و نفرات در قالب سیستم‌ها شکل بگیرند.

وی در ادامه تاکید کرد: در همین راستا توانستیم ایزو مدیریت کیفیت، ایزو بحث‌های محیط ‌زیست، ایزو کیفیت، بحث انرژی و مسائل مربوط به آزمایشگاهی که قبلا نداشتیم را اخذ کردیم و فرآیند را بر پایه مدیریت استراتژیک پیاده‌سازی کردیم. از سوی دیگر شاخص‌ها و اقدامات استراتژیک را تعریف کردیم و در جلسات ارزیابی مدیریت که هر ماه برگزار می‌شود؛ این شاخص‌ها را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم.

معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس با ابراز امیدواری از اینکه بتوان ظرفیت اسمی ایجاد شده را حفظ و تثبیت کرد، گفت: یک‌سری اقدامات هم علاوه بر همه این موارد انجام می‌دهیم و تغییراتی نیز بر روی خطوط تولید انجام خواهد شد. امیدواریم با این حجم از تغییرات؛ بتوانیم ظرفیت را مازاد بر ظرفیت اسمی کارخانه افزایش دهیم و به سودآوری پایدار و قابل‌توجهی برسانیم. همانطور که می‌دانید صبافولاد متعلق به صندوق بازنشستگی کشوری است و امیدواریم با سودآوری بیشتر این مجموعه بتوانیم به جامعه بازنشستگی کشوری نیز کمک بسزایی کنیم.

مهندس رسولی در ادامه به میزان اشتغالزایی این کارخانه اشاره کرد و گفت: شرکت صبافولاد خلیج‌فارس ۵۰۰ نیروی رسمی و ۳۰۰ نیروی پیمانکاری دارد؛ به عبارتی دیگر  ۸۰۰ نفر در مجموعه صبافولاد مشغول به کار هستند و بدنه کارگری‌ شرکت اکثراً از بومی‌های شهر بندرعباس هستند.

وی با اشاره به اقدامات و تلاش‌های خوب استاندار هرمزگان در زمینه آموزش نیروی انسانی گفت: با کمک استاندار هرمزگان رشته‌های مهندسی مرتبط با صنعت فولاد در دانشگاه‌های استان هرمزگان و دانشگاه‌های آزاد برای دانشجویان در نظر گرفته شده است تا آرام آرام بتوانیم در مسئولیت‌های تخصصی و کارشناسی نیز از نیروهای متخصص و تحصیلکرده بومی استفاده کنیم.

مهندس رسولی همچنین به راه‌اندازی هنرستان‌هایی برای آموزش نیروی متخصص صنایع فولادی در مجاورت صنایع اشاره کرد و گفت: در همین راستا با همت استاندار و وزارت صنعت استان در حال راه‌اندازی هنرستان‌هایی با هدف آموزش نیروی‌انسانی متخصص صنایع فولادی هستیم تا از دل مراکز فنی ‌و حرفه‌ای نیروی‌های متخصص موردنیاز تامین شود. از سوی دیگر یک قرارداد بورسیه نیز با دانشگاه هرمزگان منعقد کردیم تا نفرات مستعد این دانشگاه را بورسیه کنیم و زمانی که شرایط مهیا بود بتوانیم از همان نفراتی که بورسیه تحصیلی کرده‌ایم؛ در شرکت استفاده کرده و آنها را جذب کنیم.

معاون بهره‌برداری شرکت صبافولاد خلیج‌فارس در ادامه به میزان سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته و همچنین طرح‌ها و پروژه‌های توسعه‌ای این مجموعه اشاره کرد و گفت: هزینه سرمایه‌گذاری پروژه احیاء ۲ صبافولاد در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون یورو است که بخشی از آن از طریق پذیره‌نویسی که در حال انجام است، مقداری از طریق سود شرکت و بخشی دیگر هم با حمایت صندوق بازنشستگی انشاالله سرمایه موردنیاز برای طرح‌های توسعه صبافولاد تامین ‌شود. امیدواریم که صندوق بازنشستگی نیز حمایت‌های لازم را از این طرح‌ها داشته باشد تا بتوانیم توسعه مجموعه را رقم بزنیم.

مهندس رسولی ضمن پیش‌بینی تولید 3 میلیون تن ورق فولادی تا پایان سال 1410 عنوان کرد: تولید 3 میلیون تن ورق فولادی را در برنامه داریم که انشالله با همان فاز فولادسازی که توضیح دادم و با شناسایی پیمانکار، جذب سرمایه و آغاز عملیات اجرایی بتوانیم در مجموعه صبافولاد به تولید ۳ میلیون تن ورق گرم تا سال 1410 دست یابیم.

وی با بیان اینکه شرکت صبافولاد در منطقه گرمسیری کشور قرار دارد، به کمبود برق ‌و گاز اشاره کرد و گفت: گلایه ما تولیدکنندگان فولاد در این منطقه همواره این است که در بندرعباس گاز زیادی مصرف نمی‌شود و مصارف خانگی گاز در این شهر تقریبا صفر است؛ لذا توقع داریم با توجه به همکاری که مردم بندرعباس در عدم‌مصرف گاز می‌کنند؛ سهمیه آنها به صنایع فولادی برسد، اما متاسفانه هر زمان که محدودیت ایجاد می‌شود؛ این محدودیت‌ها بیشتر شامل تولیدکنندگان می‌شود. از سوی دیگر در فصل تابستان به ما می‌گویند به علت اینکه نیاز به مصرف برق خانگی مردم در استان زیاد است؛ در آن هنگام نیز محدودیت‌های برق برای ما بیشتر می‌شود.

مهندس رسولی با اشاره به اینکه واحدهای احیاء برق کمتری نسبت به واحدهای فولادسازی مصرف می‌کنند، تاکید کرد: واحدهای احیاء معمولاً ۲۰ تا ۲۵ مگاوات دیماند برای تولید نیاز دارند، اما یک کوره‌قوس با همین ظرفیت کارخانه‌های احیاء در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ مگاوات یعنی تقریبا ده برابر بیشتر برق مصرف می‌کند. در واقع نسبت برق شرکت صبافولاد کمتر است و به همین دلیل در تابستان خیلی اذیت نمی‌شویم. با توجه به اینکه کل مصرف صبافولاد ۲۵ مگاوات است؛ بنابراین تا 18 و۲۰ مگاوات برق موردنیاز ما را کم می‌کنند.

وی در ادامه گفت: اما کارخانه‌ای مانند فولاد هرمزگان که مثلا ۳۰۰ مگاوات دیماند دارد؛ خیلی تحت‌تاثیر قطع برق قرار می‌گیرد. زمانی که دیماند این مجموعه را به ۵۰ مگاوات می‌رسانند؛ مجبور می‌شود 2 کوره قوس خود را به علت اینکه پایه آن بر اساس برق است؛ متوقف کند. اما مشکل عمده صبافولاد گاز است و واحد‌های احیاء در ایران با گاز کار می‌کنند. این واحدها تقریباً روزانه یک میلیون و 100 تا  ۲۰۰ مترمکعب به صورت نرمال گاز مصرف می‌کنند و در فصول سرد سال خیلی تحت‌تاثیر کمبود گاز قرار می‌گیریم؛ به گونه‌ای که حتی مجبور می‌شویم کارخانه را به حالت توقف در بیاوریم. امیدواریم با اقداماتی که دولت انجام داده؛ تبعات و تاثیر آن در مصرف انرژی کمتر شود.

مهندس رسولی در خصوص اجرای پروژه‌هایی به منظور تامین نیاز گاز مجموعه با تاکید بر اینکه هزینه سرمایه‌گذاری در پروژه‌های گازی در مناطق نفت‌خیز بسیار زیاد است، گفت: اما در بخش نیروگاه قصد سرمایهاگذاری داریم. در همین راستا هلدینگ صباانرژی که بالادستی صبافولاد محسوب می‌شود؛ مدیریت تامین انرژی را برای کل هلدینگ بر عهده دارد و تامین برق موردنیاز شرکت صبافولاد نیز توسط نیروگاه‌های جدیدی که احداث و برق وارد شبکه می‌شود؛ می‌توانیم برق موردنیاز خود را از شبکه برق آنها تحویل بگیریم، اما برای تامین گاز در حال حاضر توان مالی زیادی نداریم.

وی در خصوص همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان نیز خاطرنشان کرد: در این خصوص با دانشگاه استان قراردادی مبنی بر استفاده از ظرفیت‌های دانشگاهی، تجارب اساتید دانشگاهی در شناسایی طرح‌ها و پروژه‌ها، بهبود خطوط تولید و … منعقد کردیم. در استان هرمزگان به همت صنایع فولادی یک‌سری از مراکز تامین سرمایه‌ شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد شده است که افراد توانمندی که تمایل دارند یک نوآوری جدید ایجاد کنند، اما سرمایه اولیه موردنیاز برای ایجاد آن را ندارند؛ صندوق‌های سرمایه‌گذاری سرمایه موردنیاز شرکت‌های دانش‌بنیان را تهیه و تأمین می‌کنند. ما در شرکت صبافولاد نیز همچون سایر شرکت‌ها اگر بدانیم شرکتی دانش‌بنیان است؛ مقداری پروتکل‌هایمان را آسان‌تر و حضور در مناقصه‌ها را تسهیل کرده و در برخی مواقع حتی انحصاری کار را به آنها محول می‌کنیم.

مهندس رسولی با اشاره به اینکه نگاه ما این است تا جایی که می‌شود از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ استفاده کنیم، گفت: در همین راستا برای اولین‌بار در ایران کمپرسور پروسس شرکت را از تولیدکنندگان ایرانی خریداری کردیم و اکنون اکثر قطعات و متریال‌ را از تامین‌کننده‌ها و شرکت‌های داخلی تامین می‌کنیم؛ چراکه نگاه ما این است که اگر شرکت‌های دانش‌بنیان رشد کنند؛ به توسعه و بهبود فرآیندهای ما نیز کمک بسزایی می‌کنند و امیدواریم که بتوانیم بیشتر از ظرفیت‌های آنها استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه شرکت صبافولاد پیچیدگی فرآیندهای شرکت‌های فولادی دیگر را ندارد و بسیار شفاف است، گفت: صبافولاد یک فرآیند طراحی شده از قبل را دارد که شاید بتوان یکسری بهبودها را با کمک شرکت‌‌های دانش‌بنیان انجام داد.

مهندس رسولی در خصوص صادرات صبافولاد و مزیت‌های این شرکت در حوزه صادرات نیز گفت:  صادرات‌محور بودن؛ مزیت رقابتی صبافولاد است. در همین راستا با توجه به مباحث مطرح شده در خصوص فولاد سبز، انتشار آلایندگی، جلوگیری از انتشار آلایندگی و علاقه اروپا که حرکت به سمت کربن صفر است؛ پروسه تولید در صبافولاد بر اساس تولید گاز و پروسه تولید آنها بر اساس تولید کک است و انتشار کربن و آلایندگی زیادی به همراه دارد؛ در حالی که نسبت آلایندگی‌های صبافولاد خیلی کمتر است.

وی خاطرنشان کرد: در واقع آنها علاقه‌مند هستند از شیوه‌ای استفاده کنند که احیاء از طریق گاز انجام شود؛ بنابراین ما فرصت بسیار خوبی برای صادرات داریم. با توجه به اینکه بریکت امکان صادرات  دارد و آهن‌اسفنجی قابلیت صادرات ندارد؛ فرصت بسیار مناسبی برای صادرات است، اما متاسفانه در حال حاضر در کشور اولویت بر این است که در ابتدا تامین نیاز داخل انجام شود و زمانی که نیاز داخل تامین، تکمیل و تثبیت شد؛ آنگاه مجوز صادرات داده می‌شود. در حال حاضر تقریباً ۵۰ درصد تولید شرکت صادر می‌شود و ۵۰ درصد نیز در بازار داخل به فروش می‌رسد.

مهندس رسولی در ادامه با اشاره به هوای به شدت گرم بندرعباس گفت: همکاران ما در شرایط بسیار سختی کار می‌کنند. ممکن است یکی دو ماه از سال هوای منطقه خوب باشد که هم‌اکنون یکی از آن ادوار است؛ اما همکاران ما در این شرایط سخت آب‌وهوایی تلاش زیادی می‌کنند تا بتوانند این کارخانه را به وضعیت پایدار برسانند که در اینجا لازم است از تک ‌تک آنها تشکر کنم تا با کمک هم بتوانیم شرکت صبافولاد را به جایگاه واقعی خود برسانیم.

وی در پایان در خصوص پذیره‌نویسی و ورود به بازار سرمایه نیز چنین گفت: هم‌اکنون پذیره‌نویسی در حال انجام است و بخش خصوصی استقبال خوبی داشته و خریدهای خوبی انجام داده است، اما کماکان داده‌ما منتظر حضور حقوقی‌ها هستیم. در واقع حقوقی‌ها نمی‌خواهند که پولشان بلوکه شود؛ معمولا در روز‌های آخر حضور پیدا می‌کنند و ما امیدواریم ۹ میلیاردی که پیش‌بینی شده بود سهم صبافولاد به فروش برسانیم و آن عدد را محقق کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *