دبیر انجمن برنج: نیازی به واردات نیست؛ بازار در آرامش است

به گزارش خبرنگار ما؛ محمود نوابی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته از نامه‌نگاری سازمان حمایت با وزارت جهاد کشاورزی بر سر گرانی برنج خبر داد و گفت: آنچه که در بازار بر قیمت برنج اتفاق افتاده، گرانی است و گرانفروشی نیست. وی در خصوص قیمت اقلام اساسی موجود در بازار گفت: اقلام اساسی که در بخشنامه دولت کالاهای گروه یک نام گرفته‌ و اقلامی همچون شکر، برنج و لبنیات را تشکیل می‌دهند، جزو اولویت‌های سازمان حمایت در بازرسی‌های دوره‌ای از بازار قرار دارد، ولی باید توجه داشت که بخشی از وظیفه و مسئولیت تنظیم بازار را قانون‌گذار به وزارت جهادکشاورزی سپرده و این وزارتخانه باید اقلام را به مقدار کافی، به هنگام و به موقع تامین کند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: البته نظارت هم در بازار انجام می‌شود اما اگر یک قلم کالا به میزان کافی و به‌هنگام تامین نشود، گرانی اتفاق می‌افتد و دیگر نامش گرانفروشی نیست؛ بنابراین تامین و تنظیم بازار در این زمینه به عهده وزارت جهاد است. در همین راستا بر سر کالای خاصی همچون برنج مکاتباتی با وزارت جهاد انجام شد و مسئولان این وزارتخانه قول داده بودند که بازار را هرچه سریعتر تنظیم کنند اما این موضوع در عمل اتفاق نیفتاد. وی تصریح کرد: اگر در جایی اتفاقاتی در رابطه با گرانی و گرانفروشی رخ دهد، وظیفه ما این است که به این موضوع رسیدگی کنیم اما وقتی میزان کالا به اندازه کافی نباشد، اثر رسیدگی و بازرسی سازمان حمایت برای مردم ملموس نخواهد بود، یعنی وقتی کالا به میزان کافی نباشد، مردم اثر بازرسی ما را احساس نمی‌کنند.
نوابی به مهر گفت: مقدار برنج تولید داخلی، فصل برداشت و مقداری که باید از طریق واردات تامین شود، کاملا مشخص است، ضمن اینکه شبکه توزیع و تامین نیز با وزارت جهاد کشاورزی است و قانون‌گذار این وزارتخانه را مکلف کرده که در محصولات باغی، دامی، کشاورزی و غذایی را تامین کند، حوزه بازرسی و نظارت نیز بر عهده سازمان حمایت است. وی اظهار داشت: تصور ما این است که اکنون تنظیم بازار دچار مشکل شده و وزارت جهاد باید این مشکل را حل کند. مکاتبه‌ای هم با این وزارتخانه انجام شده که در آن به نکاتی همچون میزان برنجی که وارد کشور شده و میزان ثبت سفارشاتی که باید انجام می شده و نیز میزان محصول داخلی که در شبکه عرضه قرار گرفته است، اشاره شده اما به هرحال چون تحلیل ما این است که اقدام مناسب در این زمینه انجام نشده ولی ما گزارشات کارشناسی را به وزارت جهاد داده‌ایم و این وزارتخانه باید بازار را سریعتر تامین و تنظیم کنند.
تولید بیش از 2 میلیون تن برنج در سالجاری
این در حالی است که جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج در گفت و گو با خبرنگار ما می گوید: خوشبختانه برخلاف تصور عده ای بازار برنج نه تنها آشفته نیست؛ بلکه به آرامش هم رسیده است. از زمانی که مسئولیت تنظیم کالاهای اساسی از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهادکشاورزی سپرده شد؛ این بحث ها همواره مطرح بوده است. اینکه دایما عنوان می شود آمار سرانه مصرف برنج، میزان تولید، عرضه، واردات و … با واقعیت تفاوت هایی دارد و ناهماهنگی هایی در این خصوص بوده است که البته ما این صحبت ها را اصلا جدی نمی گیریم.
وی با بیان اینکه بازار برنج در شرایط فعلی مناسب و تنظیم است خاطرنشان کرد: کم کم به فصل برداشت که اواخر مرداد ماه است نزدیک می شویم. در این مدت میزان بارش ها امیدوارکننده بوده است؛ در حالی که نگران بودیم در خرداد ماه بارش ها کم باشد، اما به لطف خدا از اول خرداد ماه در شمال کشور بارش ها خیلی خوب بود. وضعیت تولید برنج در شرایط فعلی خوب است؛ مگر اینکه خشکی شدید، بارندگی سیل آسا و یا حوادث و بلایای طبیعی در مرداد ماه به وجود بیاید که با مشکل مواجه شویم اما در مجموع شرایط خوب است.
علیزاده شایق تاکید کرد: در اردیبهشت ماه پیش بینی کردم که میزان تولید برنج از 2 میلیون تن بیشتر خواهد رفت، خوشبختانه معاون زراعت وزارت جهاد نیز این آمار را تایید کرد و به دلیل شرایط آب و هوایی موجود و بارش های کافی امسال تولید برنج از 2 میلیون تن هم فراتر خواهد رفت. البته این میزان تولید تنها از استان های مازندران و گیلان نیست؛ در واقع سطح کشت این محصول خیلی پایین نبوده و در 16 استان کشور کشت شده است. در نتیجه افزایش تولید در کل کشور صورت گرفته است و احتمالا از این رقم هم بیشتر می شود.
دبیر انجمن برنج گفت: در نتیجه با توجه به شرایط موجود؛ بازار برنج نمی تواند دچار آشفتگی باشد. تنها در ایام ابتدایی سالجاری به دلایل غیرعلمی، غیرفنی و کارشناسی نشده قیمت انواع برنج آن هم فقط در تهران اندکی بالا رفت؛ در حالی که در شمال کشور افزایش قیمتی نداشتیم. نه کشاورز، نه کارخانه دار و نه بازرگان بزرگ هیچ کدام مقصر این گرانی ها نبودند؛ تنها مدیران میانی بازار یکدفعه و بی هیچ دلیلی قیمت برنج را در فروردین ماه بالا بردند که خوشبختانه با اتخاذ تدابیر و نظارت در اردیبهشت و خرداد ماه توانستیم بازار را کنترل کنیم و قیمت ها را کاهش دهیم.
واردات 800 هزار تا یک میلیون تن برنج در سال
وی با اشاره به اینکه بازار برنج آرام و میزان تولید امیدوارکننده است تاکید کرد: واردات برنج یک سقفی دارد. مثلا هر سال 800 هزار تا یک میلیون تن نیاز به واردات این کالای اساسی به کشور است و دیگر دلیلی بر افزایش میزان واردات نیست و نباید اجازه واردات داده شود. این در حالی است که در سال 92 بالغ بر 2 میلیون تن برنج بی هیچ دلیلی وارد بازار شد ضمن آنکه هر سال نیز به همین مقدار (800 هزار تا 1 میلیون تن) اقدام به واردات شد. البته یک میلیون اضافه بر نیاز بازار نیز وارد شده بود . به همین خاطر نباید به سیستم قبلی و قدیمی بازار را سرشار از برنج های خارجی کنیم.
ممنوعیت ترخیص برنج وارداتی از اول مرداد
در همین راستا نیز سازمان توسعه تجارت در نامه‌ای به گمرک کشور ثبت سفارش واردات برنج از اول مرداد ماه را ممنوع اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ با توجه به درخواست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر حمایت از تولید داخلی، ثبت سفارش برنج حداکثر تا 31 تیر ماه ممکن بوده و پس از این تاریخ ممنوع است. ترخیص برنج بعد از تاریخ یاد شده تحت هیچ شرایطی از گمرکات کشور امکانپذیر نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *