گروه : صنعت-معدن-تجارت
به گزارش اقتصاد ملت؛ از جمله کاربردهای سلولز ، استفاده از آن در تولید محصولات بهداشتی مثل دستمال کاغذی، پوشک کودکان، دستمال حولهای و …. است، وقتی در تولید محصولات بهداشتی، سلولز به کار برود، محصولات، باکیفیت میشوند و با پوست بدن هم سازگاری پیدا میکنند .
سلولز مشتقات مهم بسیاری دارد. غالب آنها زیست تخریب پذیر و جزو منابع تجدیدپذیر هستند. ترکیب های مشتق شده از سلولز، معمولاً غیرسمی و غیرآلرژیک محسوب میشوند.
مهمترین دلایل استفاده از محصولات سلولزی عبارتند از: تجدید پذیر بودن، عدم انتشار ماده سمی در طبیعت و در نتیجه کمک به حفظ محیط زیست، مفید بودن برای بدن، سازگاری با پوست بدن و جلوگیری از هرگونه حساسیت یا التهاب، کیفیت بالا و استاندار بودن.
اما سلولز عمدتاً برای تولید مقوا و کاغذ استفاده میشود. سلولز برای مصارف صنعتی عمدتاً از خمیر کاغذ و پنبه با انجام یک سری از فرآیندها، بهدست میآید. نکته مهم آن است که در مورد انسان، سلولز یک ترکیب غیرقابل هضم و یک فیبر غذایی نامحلول است که بهعنوان یک عامل افزایش حجم آبدوست در مدفوع عمل میکند و بهطور بالقوه به دفع مدفوع و جلوگیری از یبوست نیز کمک میکند.
در جامعه امروزی مصرف کالاهای سلولزی بهداشتی زیاد شده است که از جمله کالاهای پرمصرف و ضروری میتوان به دستمال کاغذی اشاره کرد. این محصولات، ساختار طبیعی و گیاهی دارند و دور ریختن آنها صدمهای به طبیعت نمیزند، بنابراین مناسب افرادی است که دوستدار محیط زیست هستند. دستمال کاغذی نسبت به دستمال پارچهای بهتر است چون فرصت تجمع باکتری در دستمال کاغذی وجود ندارد.
با این مقدمه به سراغ موضوع مهم دیگری می رویم که آن هم ، فرآیند بازیافت و جوهرزدایی از کاغذ است.
از مهمترین مزایای بازیافت کاغذ باید به حفظ منابع طبیعی برای نسل آینده اشاره کنیم. در واقع تمام درختان و جنگلهای کشور یک سرمایه ملی هستند که به واسطه آنها میتوانیم انواع محصولات کاغذی را تولید کنیم. با توجه به آمار سالانه که مبنی بر از بین رفتن چند کیلومترمربع جنگل در سراسر کشور گزارش میشود، همه ما باید دست به دست هم بدهیم تا با جمعآوری و بازیافت آنها، دِین خود را به نسل آینده ادا کنیم و منابع غنی را برای آنها به جا بگذاریم.
از سویی دیگر؛ جمعآوری و بازیافت کاغذ سبب جلوگیری از گرم شدن کره زمین میشود. در واقع زمانی که زبالهها در زمین دفن شود مقدار زیادی گاز متان تولید خواهند کرد. گاز متان سبب افزایش گرمای کره زمین و در نهایت از بین رفتن لایه ازن نیز میشود.
کاغذهای بازیافتی یکی از عمده ترین منابع مواد اولیه سلولزی برای صنعت خمیر و کاغذ هستند و استفاده از الیاف بازیافتی در سراسر جهان در حال افزایش است. اساسا فرآیندهای بازیافت کاغذ شامل روند عمومی جمع آوری کاغذهای قابل بازیافت، دسته بندی و تبدیل آن ها به مواد اولیه مناسب و تولید محصولات جدید با استفاده از این مواد اولیه بازیافتی می باشد. جوهر زدایی به عنوان یک گام تکمیلی در فرآیند بازیافت کاغذ به شمار می رود، زیرا منجر به تولید الیافی با ویژگی های مناسب برای استفاده مجدد در ساخت کاغذ می شود. الیاف دست دوم به دست آمده از فرآیند جوهرزدایی، قابلیت استفاده در تولید کاغذهای مرغوبتر را دارند که با پوست بدن نیز سازگاری دارد . از طرف دیگر با جوهرزدایی کاغذهای باطله و وارد کردن آنها به چرخه تولید مواد اولیه محصولات کاغذی، خسارات زیست محیطی کاهش و بهرهوری صنایع سلولوزی به طرز چشمگیری افزایش مییابد.
گفتنی است؛ ایران کشوری است که تنها هفت درصد از مساحت کل آن را پوشش جنگلی تشکیل میدهد و این مساله بر اهمیت اکوسیستمهای جنگلی کشور که دارای انواع گونههای جانوری و گیاهی هستند، میافزاید، بیشترین چوب کشور به غیر از دکوراسیون و مبلمان، صرف کاغذ میشود که بازیافت کاغذ میتواند تا حدود زیادی از مرگ درختان جلوگیری کند. بازیافت کاغذ، فرآیندی است که طی آن، از کاغذهای مصرفشده برای تولید کاغذهای جدید استفاده میشود. در این فرآیند از مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی خاصی استفاده شده و در کشورهای توسعهیافته یک صنعت پرسود به حساب میآید. ما برای گسترش فرهنگ بازیافت، باید از خانههایمان شروع کنیم و آن را به مطالبه ملی تبدیل کنیم.