به گزارش پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ دکتر فرهاد خزائلی مدیرعامل شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد جنوب همزمان با دومین روز از ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران در جمع خبرنگاران ضمن بیان مطلب فوق یکی از این پروژهها را اجرای پروژه سیبیاسآی با برآورد اولیهای بالغ بر ۲۶میلیون دلار سرمایهگذاری عنوان کرد.
خزائلی به «اقتصاد چرخشی و اهمیت آن برای سازمانها» اشاره کرد و در توضیح چگونگی طراحی محصول در اقتصاد چرخشی چنین گفت: در اقتصاد چرخشی هدف تولید محصولاتی است که مدولار، متنوع، قابلاصلاح و بازیافتپذیر باشند. به گونهای که این محصولات نباید تکبعدی و محدود به یکبار استفاده باشند؛ بلکه باید به گونهای طراحی شوند که پس از مصرف مجددا قابلیت بازگشت به چرخه تولید را داشته باشند و از بین نروند و بارها بتوانند وارد چرخه تولید شوند.
به گفته وی اقتصاد چرخشی نه تنها به حفظ منابعطبیعی و کاهش ضایعات کمک قابلتوجهی میکند؛ بلکه فرصتهای جدیدی را برای سازمانها ایجاد میکند تا با کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری بتوانند به سودآوری بیشتری برسند.
خزائلی با تاکید بر اینکه این رویکرد به بهبود کیفیت زندگی جامعه و کاهش آلودگی محیط زیست و از همه مهمتر حفظ منابعطبیعی کمک بسزایی میکند، در ادامه افزود: در همین راستا برای حرکت به سمت اقتصاد چرخشی باید فرآیندهای تولید و مصرف را مورد بازنگری مجدد قرار داد و از سوی دیگر راههایی برای همسو شدن با این اصول پیدا کرد.
وی با بیان اینکه شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد جنوب با بهرهگیری از نیروی انسانی مجرب و متخصص تلاش میکند تا نقشی مؤثر در توسعه صنعت فولاد کشور داشته باشد، خاطرنشان کرد: این امر نه تنها یک ضرورت محیط زیستی؛ بلکه یک فرصت اقتصادی است که میتواند به توسعه پایدار سازمانها و جامعه نیز کمک بسزایی کند.
خزائلی در ادامه در تشریح مفهوم اقتصاد چرخشی و اهمیت آن برای سازمانها و جامعه چنین گفت: نکته قابلتوجه اینکه باید درک درستی از اقتصاد چرخشی داشته باشیم و بدانیم که در کجای این اقتصاد قرار داریم. همچنین باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم از این رویکرد برای ایجاد منفعت هم برای سازمان خود و هم برای جامعه استفاده کنیم.
خزائلی همچنین به ویژگیهای بلندمدت اقتصاد چرخشی و چالشهای پیشروی این روش اشاره کرد و افزود: اقتصاد چرخشی نه تنها باعث کاهش هزینهها میشود؛ بلکه «ثبات اقتصادی بلندمدت» را نیز به همراه دارد. در این رویکرد بنگاههای اقتصادی دیگر مجبور نیستند که تنها بر تولید یک محصول خاص تمرکز کنند؛ بلکه میتوانند با استفاده از منابع موجود و بازیافت آنها سودآوری خود را افزایش دهند. بنابراین این موضوع به آنها اطمینان میدهد که همیشه منبعی برای تولید وجود دارد؛ حتی اگر آن منبع زباله یا پسماند باشد که این موضوع یعنی یک اقتصاد پایدار و بلندمدت.
وی در ادامه با اشاره به چالشهایی که در مسیر انتقال به اقتصاد چرخشی وجود دارد، خاطرنشان کرد: یکی از این چالشها «همکاری سیستماتیک» بین تمامی بخشهاست. بنابراین تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، مصرفکنندگان و سیستمهای بالادستی باید با هم همکاری کنند تا این رویکرد به درستی پیادهسازی شود. از سوی دیگر سرمایهگذاری در فناوریهای جدید نیز امری ضروری است. البته ممکمن است که این سرمایهگذاریها در ابتدا هزینهبر باشد، اما در بلندمدت قطعا منافع آنها بسیار بیشتر از هزینههای اولیه خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ایدهپردازان جنوب به اهمیت مدیریت جامعنگر در فعالیتهای سازمانها اشاره کرد و افزود: لازم است در این مسیر به مدیریت جامعنگر در تمامی فعالیتهای خود توجه ویژهای داشته باشیم. این مدیریت شامل پشتیبانی از فرآیندها، تأمین مواد و متریال مناسب و نحوه قرار دادن این مواد در چرخه تولید است. همچنین باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم از این چرخه بارها مواد را بازیابی و استفاده مجدد کنیم تا مصرف مواد اولیه و انرژی را به حداقل ممکن برسانیم.
وی در ادامه با بیان اینکه برخی از سازمانها نسبت به این مقوله مقاوت زیادی دارند، تاکید کرد: آنچه که مسلم است اینکه سالها با اقتصاد خطی زندگی کردهایم و عادت داریم فقط مصرفکنننده باشیم. این در حالی است که تغییر نگرش و حرکت به سمت اقتصاد چرخشی نیازمند آموزش و ایجاد انگیزه است. البته که این تغییر مقاومتهای زیادی را به همراه دارد، اما با مطالعه موردی شرکتهای موفق، میتوانیم الگوهای مناسبی برای پیادهسازی این رویکرد پیدا کنیم.
خزائلی در تشریح تفاوتهای اقتصاد چرخشی و اقتصاد خطی گفت: اقتصاد چرخشی با یک رویکرد کاملاً متفاوت از اقتصاد خطی عمل میکند. اولین و مهمترین تفاوت تغییر مسئولیت مصرفکننده است. در اقتصاد چرخشی؛ مصرفکننده به گونهای درگیر میشود که باید خود را بخشی از این چرخه بداند و مسئولیتپذیری بیشتری در قبال منابع و محیط زیست داشته باشد.
وی در ادامه افزود: مصرفکننده باید یاد بگیرد که از بازیافت به عنوان یک راهحل اساسی استفاده کند. همچنین هنگام خرید محصولات به دنبال محصولاتی باشد که قابلیت تعمیر، بهینهسازی و استفاده چندباره را داشته باشند. این تغییر نگرش یکی از پایههای اصلی اقتصاد چرخشی است که در اقتصاد خطی وجود ندارد.
خزائلی ادامه داد: در اقتصاد خطی منابع استخراج میشوند، محصولات تولید و مصرف میشوند و در نهایت به عنوان زباله دور ریخته میشوند. این رویکرد نه تنها باعث هدررفت منابع میشود؛ بلکه تأثیرات منفی زیادی بر محیط زیست میگذارد، اما در اقتصاد چرخشی هدف این است که منابع به طور مداوم در چرخه تولید و مصرف قرار گیرند و ضایعات به حداقل برسد.