معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید از پیشرفت قابل توجه طرح اقدام ملی تولید مسکن در این مناطق شهری خبر داد.
به گزارش اقتصادملت و به نقل از روابط عمومی بانک مسکن، حبیب اله طاهرخانی معاون وزیر راه و شهرسازی درباره وضعیت و مراحل ساخت و پیشرفت پروژه های مربوط به طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در شهرهای جدید اظهار داشت:
در فاز اول ساخت 110 هزار واحد مسکونی از برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در شهرهای جدید شروع شده است و جانمایی پروژه های ساختمانی مشمول این برنامه در هر یک از 9 شهر جدید مشخص شده است. البته این جانمایی در وضعیت فعلی به معنای عدم ساخت و ساز در سایر شهرهای جدید نیست بلکه متناسب با پیشرفت کار و نیازسنجی و همچنین فازهای بعد برنامه، برای دیگر مناطق شهری نیز تصمیم مناسب اتخاذ خواهد شد.
طاهرخانی با بیان اینکه ساخت و سازهای مسکونی در شهرهای جدید در قالب برنامه اقدام ملی تولید مسکن یک فرق اساسی با طرح مسکن مهر در این شهرها دارد، گفت:
در طرح مسکن مهر ، سازنده های مسکن به نوعی نقش پیمانکار داشتند و سرمایه گذار تلقی نمی شدند ضمن آنکه در آن طرح، نوعی تضمین فروش به سازنده ها داده شد مبنی بر اینکه واحدهای مسکونی ماه ها قبل از تکمیل فرآیند ساخت، از طرف دولت به متقاضیان واجد شرایط، پیش فروش شده بود. اما در برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن، زمین های متعلق به شرکت عمران شهرهای جدید به عنوان سهم دولت به سازنده ها واگذار می شود و ساخت و ساز به شکل مشارکتی خواهد بود. سازنده ها بعد از اتمام فرآیند ساخت مسکن در این برنامه، بخشی از واحدهای مسکونی را به عنوان سهم خود در اختیار می گیرند و بخش دیگری از واحدها در ازای زمین های دولتی اختصاص داده شده به برنامه، در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار می گیرد تا به متقاضیان واجد شرایط و خانوارهای نیازمند مسکن عرضه شود.
طاهرخانی دومین تفاوت این برنامه با طرح مسکن مهر را فروش واحدهای مسکونی سهم سازنده ها به قیمت متعارف بازار عنوان کرد و افزود:
هر چند همه هدف صفر تا صد برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن، عرضه مسکن ارزان قیمت برای حمایت از خانه دار شدن اقشار ضعیف و متوسط جامعه است اما این هدف با اختصاص زمین دولت به پروژه های خانه سازی و همچنین پرداخت تسهیلات ساخت و خرید مسکن محقق میشود. سازنده ها نیز در فضای رقابتی می توانند واحدهای ساخته شده را به فروش برسانند. این رقابت باعث می شود سازنده ها از کم فروشی در کیفیت و خدمات ساختمان ها پرهیز کنند و ساختمانهایی که در برنامه اقدام ملی ساخته می شود همانند همه ساختمانهای مسکونی در شهرهای مختلف، از کیفیت لازم و مشتری پسند برخوردار باشد. این در حالی است که طرحهای قبلی سالهای گذشته که سازنده، نقش سرمایه گذار داشت و پیمانکار دولت بود، پروژه هایی احداث شدند که از کیفیت و خدمات مناسب و قابل رقابت با یک ساختمان مسکونی شخصی ساز برخوردار نبودند.
مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید درباره جزییات و آخرین وضعیت عرضه مسکن در این شهرها در راستای برنامه اقدام ملی تولید مسکن گفت:
کار ساخت نزدیک به 20 هزار واحد مسکونی (19 هزار و 936 خانه) در 9 شهر جدید کشور شروع شده و همزمان مراحل آماده سازی زمین برای شروع ساخت 59 هزار واحد مسکونی دیگر نیز در شهرهای جدید آغاز شده است.
از این 20 هزار واحد مسکونی جدید در حال ساخت در شهرهای جدید، کمترین واحدها به شهر جدید پردیس اختصاص دارد. در پردیس علاوه بر ساخت و سازهای مسکن مهر که در جریان است، بتازگی ساخت 150 هزار واحد مسکونی جدید نیز در چارچوب برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن آغاز شده است. یکی از مهمترین دلایل تعریف حجم کم ساخت واحد مسکونی جدید در پردیس به ظرفیت مسکونی قابل بارگذاری در این شهر مربوط میشود. بیشترین پروژه مسکونی جدید تعریف شده در برنامه 110 هزار واحدی شهرهای جدید برای فولادشهر اصفهان است که بر این اساس ساخت 7 هزار و 134 واحد مسکونی بتازگی در این شهر آغاز شده است.
در شهر جدید بهارستان نیز کار ساخت یک هزار واحد مسکونی آغاز شده و در شهر جدید پرند در جنوب غرب تهران هم اخیراً کلنگ ساخت 4 هزار و 450 واحد مسکونی زمین زده شد. در شهر جدید هشتگرد در غرب استان البرز نیز فعلاً ساخت و ساز 520 واحد مسکونی در راستای برنامه اقدام ملی تولید مسکن شروع شده است.
در شهرهای جدید گلبهار و سهند نیز به ترتیب کار ساخت 2 هزار و 760 واحد و 1500 واحد مسکونی آغاز شده است.
در صدرای شیراز نیز ساخت و سازهای جدید مسکونی فعلاً با ظرفیت 1500 واحد مسکونی در جریان است. همچنین معادل 800 واحد به ظرفیت مسکونی شهر جدید امیرکبیر اضافه شده است.
کارشناسان اقتصادی اعلام می کنند قیمت مسکن در شهرهای جدید حداقل 20 تا 30 درصد از قیمت مسکن در شهرهای مادر (کلان شهرهای اطراف شهرهای جدید) ارزانتر است و هر میزان عرضه جدید مسکن در شهرهای جدید می تواند خانواده های فاقد مسکن ساکن در شهرهای بزرگ را برای صاحبخانه شدن کمک کند البته این امیدواری منوط است به افزایش چشمگیر کیفیت و خدمات سکونتی در شهرهای جدید تا این مناطق بتواند با امکانات شهری شهرهای مادر رقابت کند و اسباب مهاجرت پایدار از شهرهای بزرگ به شهرهای جدید را فراهم بیاورد.