به گزارش اقتصاد ملت ، سومین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری های وابسته با نگاهی به تولید و بازار صبح امروز با حضور مدیران ومسئولان این بخش توسط روزنامه دنیای اقتصاد در هتل المپیک تهران برگزار شد .
سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزرات صنعت، معدن و تجارت دراین مراسم گفت : حوزه صنایع معدنی از جمله بخش هایی است که کمک کرده تا در دوران تحریم بخصوص از سال 91 به این سمت کشور بتواند سرپا بماند.
وی با تاکید بر اینکه خوشبختانه در حوزه مس و فولاد اتفاقات خوبی از لحاظ تولید افتاده است گفت: در دوران تحریم حوزه صنایع معدنی با رشد مواجه بود و توانستند بر سایر بخش ها نیز اثرگذار باشند.
زرندی در ادامه با اشاره به اینکه در بحث سیاست مقوله ای وجود دارد به اسم برجسته سازی که برگزاری چنین همایش هایی زمینه فراهم شدن این مقوله را به وجود می آورد عنوان کرد: ابتکار عمل مجموعه دنیای اقتصاد باعث شد تا ما شاهد پررنگ شدن موضوع صنایع معدنی باشیم، بخصوص در شرایط فعلی که وزارتخونه با موضوعات مختلفی رو برو است و این همایش موجب می شو که نقش بخش معدن در وزارت صنعت، معدن و تجارت پررنگ شود.
معاون طرح و برنامه وزرات صمت در ادامه با اشاره برای رشد اقتصادی باید روی برخی از صنایع تمرکز کرد عنوان کرد: در وزارت صنعت، معدن و تجارت تمرکز اصلی روی صنایع پیشران بود و سعی بر آن شد تا تمام انرژی روی این صنایع گذاشته شود تا در کنار ارزش افزوده بالا بتوانیم به رشد اشتغال نیز دست پیدا کنیم.
به گفته زرندی؛ در این خصوص با هر فرمولی که ارزیابی کردیم صنایع معدنی یا در رده اول قرار داشتند و یا در رده دوم که این امر نشان می دهد که باید نگاه ویژه ای به این صنایع داشته باشیم.
معاون طرح و برنامه وزرات صمت در ادامه با اشاره به اینکه سال گذشته حدود 7 میلیارد دلار صادرات محصولات معدنی داشتیم عنوان کرد: بسیاری معتقدند که باید بخش معدن جایگزین نفت شود در این خصوص باید این نکته را مدنظر قرار داد که برای جایگزینی معدن باید رقم صادراتی به 50 میلیارد دلار برسد که این امر نیازمند بستر سازی گسترده ای است.
زرندی در ادامه با گلایه از نبود بنگاههای بزرگ در کشور عنوان کرد: یکی از ضعف های کشور ما نبود بنگاههای بزرگ است، در دنیا بحثی وجود دارد به اسم شرکت های تک شاخ در کشور ما نیز باید این نگاه استراتژیک شکل گیرد تا نهادهایی برای توسعه داشته باشیم.
اقدامات خوب شرکت مس در حوزه اکتشافات
مهندس وجیه الله جعفری رییس هیات عامل ایمیدرو نیز در این همایش بیان کرد: اینکه افزایش سهام شرکت هاى معدنى و صادرات نشان ازعملکرد موفق ما است .
وی گفت: معادن حبس شده باید به چرخه بازگشته و این نیازمند بازنگرى در روش هاى واگذارى است تا ذخایر به بهره بردارى برسد.
جعفری با تاکید بر اینکه باید نگاه ما و وزارت صمت به این سو برود اظهار داشت: شرکتهاى بزرگ مثل شرکت مس آماده همکارى در حوزه اکتشافات و معادن هستند البته شرکت مس خود در سال هاى اخیر اقدامات خوبى در حوزه اکتشافات انجام داده است.
رییس هیاتعامل ایمیدرو با تاکید بر اینکه باید بستر خوبى براى حضور بخش خصوصى فراهم شود تا سرمایه گذارى انجام شود افزود: با سرمایه گذارى در برخى واحدها شاهد افزایش ذخایر، طرح هاى توسعه اى و اشتغالزایى بودهایم.
وی اضافه کرد: ما در سال گذشته شاهد رشد تولید در بخش هاى مختلف از جمله تولید مس، آلومینیوم، فولاد و… بوده ایم.
جعفری بیان کرد: ایمیدرو از سال ٩٣ به همراه تهیه و تولید توانسته 2،5 میلیارد دلار جذب سرمایه داشته است. در معدن فرصت وجود دارد و باید از چنین همایش هایى براى جذب سرمایه استفاده کنیم.
معاون وزیر صمت با بیان اینکه حوزه فلزات غیر آهنى در بخش معدن بسیار گسترده است و امروز طرح جامع طلا، زغالسنگ، مس و سرب روى انجام و در دستور کار است گفت: امروز بخشى از مشکلات ارزى از سوى صادرات بخش معدن حل شده است.
جعفری با اشاره به اینکه ما به دنبال توسعه اکتشاف در ایمیدرو هستیم گفت: امیدواریم در حوزه اکتشاف ذخایر جدیدى به بخش معدن اضافه شود. پتانسیل ما در بخش طلا و مس زیاد است و باید در این زمینه کار شود.
رییس هیات عامل ایمیدرو با تاکید بر اینکه ما به دنبال تسهیل سرمایه گذارى در بخش معدن برای رشد در این بخش هستیم اظهار داشت: تامین مالى از طریق بورس برای فعال سازی این معادن نیز در دستور کار است و در این زمینه شرکتى احداث شده است.
وی با اشاره به برگزاری همایش فلزات غیرآهنی گفت: باید سمت و سوى این همایش را به سمت سایر مواد معدنى مهم و استراتژى ببریم.
جعفری در ادامه تاکید کرد: نکته مهم آن است که باید خروجى این همایش جز برنامه هایى رصدى سال باشد تا توسعه هاى جدیدی را شاهد باشیم.
معادن سودده هستند
سعد عبدی مدیر امور نظارت و برنامه ریزی شرکت ملی مس ایران نیز در سومین همایش فلزات غیرآهنی با ارائه آماری از وضعیت معادن کشور بخصوص ذخایر معادن ایران، عنوان کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران در حوزه «قیمت تمام شده» شانه به شانه شرکتهای پیشرو دنیا از جمله گلنکور حرکت میکند به طوری که بر پایه آمار، قیمت تمام شده محصولات این شرکت به رقمی کمتر از 1750 دلار بر تن رسیده است که دستاوردی افتخار آمیز برای کشور و شرکت ملی صنایع مس ایران است.
وی افزود: ذخایر ایران با توجه به اقداماتی که صورت گرفته در حال حاضر به 36.5 میلیون تن رسیده است و با این میزان ذخیره ما در رتبه هفتم دنیا قرار داریم.
مدیر امور نظارت و برنامه ریزی شرکت ملی مس ایران در خصوص وضعیت معادن طلای کشور نیز عنوان کرد: برآورد ذخایر از معادن طلای کشور در سال 2019 نشان دهنده وجود 320 تن برآورده شده و این رقم برای بوکسیت که ماده اولیه آلومینا محسوب می شود برابر با 380 میلیون تن است که ایران را در جایگاه 12 قرار داده است.
اما در خصوص وضعیت ذخایر روی ایران به گفته عبدی داده ها نشان دهنده آن است که ایران در جایگاه پنجم جهان قرار دارد که می توان گفت ذخایر روی ما در وضعیت خوبی در جهان برخوردار است.
در جمع بندی وضعت معادن کشور مدیر امور نظارت و برنامه ریزی شرکت ملی مس ایران بر این نکته تاکید کرد که با توجه به شرایط کنونی می توان گفت هیج معدن زیان دهی در حال حاضر در کشور نداریم این امر نشان می دهند که در بخش معدن اقدامات مناسبی صورت گرفته است.
وی افزود: متوسط قیمت مس طی سالهای 96تا 98 رشد کرده و قیمت متوسط مس در سال 2020 حدود 6هزار دلار در جهان مشخص شده است. این روند مثبت قیمتی وجود دارد و با توجه به کشف واکسن کرونا قیمت مس بالای 6 هزاردلار خواهد رفت و تا سال 2024 به بالای 7هزار دلار خواهد رسید.
به گفته عبدی سال 2017 نشان از سودآوری 98درصدی تولیدکنندگان مس با قیمت متوسط داشت و در سال 2018 نیز تنها یک درصد از واحدهای مس دنیا با حاشیه سود منفی داشتند. در سال 2020 فقط یک مقطعی درحد 7درصد زیان بودند اما هیچ معدنی و صنعتی هم اکنون در زیان نیستند و صنعت مس از این نظر افتخار آمیز است.
رشد 14 درصدی تولید آند و 11 درصدی کاتد نسبت به مدت مشابه سال گذشته
دکتر اردشیر سعد محمدى مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در این مراسم گفت: از ابتدای سال جاری تا به امروز شرکت مس بیش از ٢١٧ هزار تن تولید مس کاتدی داشته که رشد ١١ درصدى نسبت به سال قبل داشته است و تولید آند نیز رشد ١٤ درصدى تجربه کرده است.
وی با بیان اینکه ایران با دارا بودن 36 میلیون تن مس محتوی خالص از 870 میلیون تن مس محتوی جهان دارای رتبه هفتم است افزود: در حال حاضر ایران 4،2 درصد ذخایر مس جهان را دارد اما تولید ما ١/١ درصد جهانى است بنابراین و با توجه به میزان مس محتوی موجود ما باید میزان تولید را افزایش دهیم .
سعدمحمدی با اشاره به اقدامات شرکت مس برای زمینههای افزایش تولید گفت: افزایش ذخایر و اکتشاف از موضوعاتى است که شرکت مس در دو سال گذشته دنبال کرده است.
به گفته مدیرعامل شرکت مس در سال ١٣٩٨ میزان ٥٢٩ میلیون تن ذخیره به ذخایر مس اضافه شد و حاکى از آن است که اکتشاف یک کار اقتصادى است اما کمتر در طول سالهای گذشته به آن پرداختهایم.
وی تأکید کرد: ما نیازمند تغییر نگاه در اکتشاف هستیم و نیازمند تجهیزات جدید هستیم چراکه نمیتوان با تجهیزات قدیمى حرف جدید زد و باید سیستمهای جدید به اکتشاف اضافه شود.
مدیرعامل شرکت مس بیان کرد: خوشحال هستیم که اعلام کنیم امروز شرکت مس خرید ١٥ دستگاه حفارى جدید را در دستور کار قرار داده است و امیدواریم بهزودی وارد کشور شود.
سعدمحمدی با بیان اینکه عیار سنگ مس در دنیا رو به کاهش است گفت: اما تقاضا در مقابل رو به رشد بوده و ما در حال افزایش تناژ عملیاتى هستیم و براى باقى ماندن در بازار جهانى نیازمند برنامهای براى تحول هستیم و براى آن باید هزینه کرد.
مدیرعامل شرکت مس عنوان کرد: اگر صحبت از ارتقای معدن و صنایع معدنى در اقتصاد کشور است باید براى تحقق آن حرفهای عملیاتى بزنیم.
سعدمحمدی در ادامه گفت: از سالهاى ٩٦ به بعد و با هدف حفظ و صیانت از معدن شاهد کاهش عیار برداشتی از معدن هستیم ولی تولید ما کاهش پیدا نکرده و روند افزایشی داشته است.
مدیرعامل شرکت مس با اشاره به جایگاه معادن مس ایران در جهان گفت: معدن مس سرچشمه امروز بیستونه مین معدن بزرگ دنیا در حوزه مس است و مس سونگون ٧٦ ام و میدوک ١١٤ مین معدن مس جهان است.
وی با بیان اینکه باید دید بر اساس این داشتهها و ذخایر میتوان در کجای بازار مس دنیا بایستیم گفت: روند افزایشى سرمایهگذاری روند رشد تولید مس را شکل میدهد و دنیا در حال کار و سرمایهگذاری بر روی این حوزه است.
سعدمحمدی اضافه کرد: در سال ٢٠٢٠ حدود ٨٣ درصد تولید مس به روش تغلیظ بوده است و در سالهای آتى بیشتر پروژهها در حوزه تولید کنسانتره مس است.
وی افزود: امروز برای افزایش تولید و بهرهوری از مس کمعیار هم برای تولید کنسانتره استفاده میکنند و در تغلیظ فرآوری میکنند.
سعدمحمدی با اشاره به اینکه 11 میلیون و ٧١٤ هزار تن تولید مس دنیا در ١٠ شرکت انجام میشود گفت: شرکت مس قادر است در میان این ١٠ شرکت بزرگ قرار بگیرد.
به گفته مدیرعامل شرکت مس یکى از اقدامات خوب شرکت برای افزایش تولید، تولید مس از سربارههای ذوب است که ٥٠ سال به آنها توجه نداشتیم.
سعدمحمدی در پاسخ به برخی انتقادات غیرعلمی و فنی در خصوص عدم بهرهوری شرکت مس و ارتباط دادن بهرهوری به صادرات گفت: ما صادرات خوبى داریم اما باید گفت صادرات ارتباطى به میزان بهرهورى ندارد. چین بیش از ٤٠ میلیون تن کنسانتره وارد میکند آیا بهرهوری چین پایین است؟
سعدمحمدی در بخشی دیگر از سخنانش یادآور شد: مهمترین عنصر براى تحول دنیا مس است و ما باید از این فرصت استفاده کنیم در غیر این صورت جاى ما را خواهند گرفت. باید بر روى فنّاوریهای جدید کار کرد؛ زیرا منجر به افزایش ایمنى و بهبود شرایط اقتصادى میشود و باید ما این نگاه را در سیستمهای دانشگاهى دنبال کنیم.
مدیرعامل شرکت مس در ادامه به وضعیت تولید شرکت مس اشاره کرد و اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تا به امروز شرکت مس بیش از ٢١٧ هزار تن تولید مس کاتدی داشته که رشد ١١ درصدى نسبت به سال قبل داشته تولید آند نیز رشد ١٤ درصدى داشته است.
وی با بیان اینکه اتفاقات خوبى در حوزه تولید کنسانتره، کاتد و آند رخ داده است و روند تولید افزایشی بوده است گفت: در حوزه فروش در ٩ ماهه بیش از 29 هزار میلیارد تومان فروش داشتهایم و این رشد هم در تناژ و هم در صادرات رخ داده است.
سعدمحمدی با بیان اینکه برای افزایش تولید نیازمند رفع برخی مسائل هستیم گفت: در دنیا میزان حقوق دولتى در مس حداکثر ٤ درصد است اما در ایران ١٤ درصد است.
وی بیان کرد: با توجه به کاهش منابع اکسیدى روش sx رو به نزول است و بدون شک باید به معادن کوچک توجه شود اما کارهاى بزرگ است که تحول ایجاد میکند.
سعدمحمدی تصریح کرد: مس امروز با ٢٩ پروژه میخواهد مسیر خود را تغییر دهد. برنامه ما مکتوب شده است؛ زیرا پیشتر توسعه متوازن شکل نگرفته است.باید ظرفیت مس در تولید کنسانتره افزایش یابد و این کار با تکنیکهای روز دنیا انجام میشود. امیدوارم ظرفیت مس را ظرف ٥ سال آینده به ٦٠٠ هزار تن برسانیم.
مدیرعامل شرکت مس در پایان اظهار داشت: ما در حوزه آموزش نیازمند توسعه هستیم و باید با دنیا تبادلنظر داشته باشیم و برگزاری این همایشها میتواند زمینهساز این تحول باشد.
سروش فولادچی دبیرهمایش صنایع فلزات غیر آهنی نیز در این همایش عنوان کرد: بر صنایع فلزی در طول تاریخ نماد پیشرفت و صنعتی بودن یک کشور بوده و در طول برنامههای توسعه اقتصادی کشورها، توسعه صنایع فلزی از اهمیت خاصی برخوردار بودهاند.
فولادچی بیان کرد: اینک اما نقش فلزاتی همچون مس، آلومینیوم، سرب و روی و طلا و نقش آنها در ارزآوری صادراتی کشور و اشتغالزایی پایدار آنها در شرایط متلاطم اقتصادی فعلی؛ حقیقتا اهمیت دقت نظر و توجه ویژه به سایر صنایع فلزی غیر آهنی را با توجه به مزیت رقابتی گسترده آنها نمایان کرده است.
وی در خصوص اینکه در سومین همایش صنایع فلزی غیرآهنی چه مواردی در نظر گرفته شده است عنوان کرد: گروه رسانهای دنیای اقتصاد سومین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران وفناوریهای وابسته با نگاهی به تولید و بازار را با حمایت شرکت ملی مس، مدیران و مسئولان برای سومین سال متوالی برگزار کرد.
به گفته وی این همایش باحضور سخنرانان و برگزاری میزگردهای تخصصی در حوزه های مس، آلومینیوم، طلا و… طی 3 روزآینده ادامه خواهد داشت .