استان آذربايجان غربي پتانسيل خوبي در حوزه صنايع غذايی، سيمان، محصولات کانی غیرفلزی و محصولات فلزی دارد و قطب معدنی کشور به لحاظ ذخایر معدنی و وجود معادن از جمله طلا، گرانیت، مصالح و سنگهای ساختمانی و … مي باشد. بانك صنعت و معدن به عنوان تنها بانك تخصصي فعال در بخش تأمين مالي بخش توليد و صنعت كشور همواره حامي كارآفرينان و توليدكنندگان اين استان بوده و طرح هاي بزرگ بسياري با مشاركت اين بانك به بهره برداري رسيده است.
به گزارش اقتصادملت، بر همين اساس روابط عمومي بانك صنعت و معدن در مصاحبه با غلامرضا آرين مدیر استان آذربايجان غربي و رئیس شعبه اروميه در خصوص راهكارهاي استفاده از ظرفيت هاي صنعتي و معدني استان و بهره برداري از فرصت ها و مزيت هاي اقتصادي آن، روند اجراي طرح هاي توليدي اين استان و همچنين روش هاي بهبود عملكرد و عوامل مؤثر در موفقيت اين شعبه به گفتگو نشسته است كه مشروح آن در ادامه مي آيد؛
1- در راستاي تحقق شعار سال(جهش توليد) چه برنامه هايي داريد؟
برنامه هاي اين مديريت در سال جهش توليد عبارتند از تأمين سرمايه در گردش واحدهاي فعال كه با حداكثر ظرفيت فعاليت نمايند، مشاركت در توسعه واحدهايي كه داراي بازار مناسب داخلي و صادراتي هستند و مشاركت در طرحهاي داراي توجيه لازم از لحاظ فني، مالي و اقتصادي كه مجريان آن داراي اهليت مورد نظر بانك باشند.
2- مهمترين برنامه شعبه در سال 99 چيست؟
برنامه هاي شعبه در سال 99 در راستاي تحقق شعار سال، برنامه هاي عملياتي ابلاغي از سوي مديريت ارشد بانك مي باشد كه بدين منظور تلاش مي شود تا با جذب منابع بيشتر شامل افزايش سپرده ها و وصول مطالبات به خصوص مطالبات غير جاري، فروش اموال تمليكي و افزايش درآمدهاي كارمزدي بتوان نسبت به تأمين مالي هرچه بيشتر طرحها و كاهش NPL شعبه اقدام نمود.
3- مهمترين اقدامات انجام شده در سال 98 چه بوده است و چه ميزان در تحقق برنامه هاي سال گذشته موفق بوده ايد، دلايل اين موفقيت چه بوده است؟
مهمترين اقدامات شعبه در سال 98 افزايش مبلغ ضمانت نامه هاي صادره به ميزان 3177 درصد، ميانگين سپرده ها به ميزان 33 درصد و قرارداد و پرداخت به ميزان 119 و 134 درصد مي باشد كه باعث موفقيت نسبي شعبه با توجه به وضعيت بخش صنعت و معدن استان گرديده است.
4- باتوجه به مشكلات ناشي از تحريم هاي ظالمانه و شيوع ويروس كرونا چه اقداماتي و راهكاري براي حمايت از توليدكنندگان استان خود داريد؟
اين مديريت تلاش نموده است در چارچوب ضوابط و مقررات ابلاغي از سوي مديريت ارشد بانك نسبت به مساعدت به مشتريان خود اقدام نمايد كه از جمله اين اقدامات تأمين سرمايه در گردش واحدهايي است كه در زمينه تأمين محصولات مورد نياز مقابله با ويروس كرونا فعاليت مي نمايند، تعامل با مشتريان در وصول مطالبات و افزايش دوره مشاركت طرحهايي كه پيشرفت آنها به دليل شيوع اين بيماري متوقف و يا كند شده است.
5- پس از تدوين سياست هاي اعتباري و راهبردي بانك در سال 99، براي اجراي مؤثر سياست ها و به منظور ايجاد هم افزايي و چابك سازي سازمان ، چه اقداماتي را مؤثر مي دانيد؟
اين مديريت پس از ابلاغ سياستهاي اعتباري سال 1399 كه بر گرفته از نظرات همكاران ستاد و شعب بانك مي باشد، تلاش كرده فعاليتهاي خود را با اين سياست ها منطبق نمايد و اين موضوع را در جلسات برگزار شده با مراجع برون سازماني از جمله سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تبيين نمايد تا اين مراجع نيز با اهميت تجهيز منابع بانك از محل افزايش سپرده ها و وصول مطالبات و مشكلاتي كه در اين زمينه وجود دارد، آشنا شده و مساعدت نمايند.
6- براي اجراي حاكميت شركتي و بانكداري ديجيتال چه اقداماتي در شعبه تحت مديريت شما صورت گرفته است؟
باتوجه به اينكه يكي از مهمترين برنامه هاي بانك در سال جاري حاكميت شركتي و بانكداري ديجيتال مي باشد، اين مديريت نيز تلاش نموده با آموزش مقدماتي همكاران در اين زمينه و بررسي مشتريان بزرگ استان و مذاكره با ايشان زمينه هاي لازم جهت حركت به سوي اين نوع از بانكداري را آغاز نمايد كه اين موضوع قطعاً باعث رشد بسياري از شاخصهاي عملكردي بانك در استان خواهد شد.
7- از چه روشهايي براي جذب منابع بيشتر در استان استفاده مي كنيد؟
به نظر اينجانب مهمترين و ارزان ترين منبع براي بانك وصول مطالبات به خصوص مطالبات غير جاري مي باشد كه توان تسهيلات دهي بانك را افزايش مي دهد. پس از اين منبع، افزايش گردش حساب هاي جاري مشتريان و خدمات اعتباري نظير اعتبارات اسنادي و ضمانت نامه مي تواند باعث جذب هر چه بيشتر منابع براي بانك شود.
8- طي يكسال گذشته به چند طرح صنعتي و به چه ميزان تسهيلات پرداخت كرده ايد؟
درسال 1398 به 24 طرح صنعتي در مجموع مبلغ هزار ميليارد و 438 ميليون ريال تسهيلات در استان پرداخت شده كه از اين مبلغ 297 ميليارد ريال تسهيلات سرمايه ثابت به 4 طرح و يكهزار ميليارد و 141 ميليون ريال تسهيلات سرمايه درگردش به 20 طرح مي باشد. لازم به ذكر است اين مبالغ فارغ از مبالغي است كه توسط ستاد بانك به طرحهاي بزرگ پرداخت شده است.
9- در اين مدت چند طرح صنعتي با تسهيلات بانك در استان به بهره برداري رسيده و به چه ميزان اشتغال ايجاد كرده است؟
در سال 98 ، سه طرح صنعتي در استان با تسهيلات بانك به بهره برداري رسيده اند كه مجموع تسهيلات دريافتي اين طرح ها بيش از 362 ميليارد ريال و 14 ميليون و 840 هزار يورو مي باشد كه با بهره برداري از اين طرح ها براي 130 نفر اشتغال ايجاد شده است.
10- چه تعداد واحد صنعتي با تسهيلات بانك در استان در حال اجرا است، چه مقدار پيشرفت داشته است و با بهره برداري از آنها چه مقدار شغل ايجاد شده است؟
طرح هاي در دست اجراي بانك در استان 3 طرح مي باشد كه شامل طرحهاي تدبيرسازان سرآمد (نيروگاه سيكل تركيبي اروميه) با 55 درصد پيشرفت فيزيكي و با اشتغال زايي 100نفر، پانل رادياتور چي چست با پيشرفت فيزيكي 68 درصد و با اشتغال زايي 130 نفر، فرش ستاره افشار با پيشرفت فيزيكي 70 درصد و اشتغال زايي 10نفر.
11- وضعيت استان از نظر توسعه صنعتي چگونه است و شما پتانسيل هايي را براي توسعه صنعتي و اقتصادي استان مي شناسيد؟
استان آذربايجان غربي يكي از استانهاي كمتر توسعه يافته بخش صنعت و معدن كشور مي باشد كه در سالهاي اخير به واسطه موقعيت ممتاز آن و همسايگي با سه كشور تركيه، عراق و آذربايجان با داشتن 967 كيلومتر مرز مشترك، پتانسيل صنايع تبديلي كشاورزي و دارا بودن بزرگترين منطقه آزاد تجاري كشور مي تواند گامهاي مهمي براي رشد و توسعه بيشتر بردارد.
12- براي وصول مطالبات چه برنامه و راهكاري داريد؟
مهمترين راهكار در راستاي وصول مطالبات مي تواند جلوگيري از ايجاد مطالبات غيرجاري جديد باشد كه جهت تحقق اين موضوع مي بايست در بررسي درخواست هاي جديد ضمن توجه به توجيه پذيري طرح، اهليت سنجي مناسبي از متقاضيان به عمل آورد به طوريكه برنامه اصلي شعبه در چند سال اخير توجه به اين موضوع بوده است. در مرحله بعد مي بايست با تمركز بر روي مشترياني است كه داراي بدهي غير جاري مي باشند و بايد بررسي نمود كه آيا مشتري اراده اي براي بازپرداخت بدهي هاي خود دارد؛ در ارتباط با مشترياني كه مي خواهند به تعهد خود عمل نمايند ، مي توان با مساعدت و تعامل مناسب و استفاده از ظرفيتهاي قانوني شرايط بازپرداخت را براي آنان فراهم نمود اما در ارتباط با مشترياني كه عليرغم اعطاء فرصتها اراده عملي جهت بازپرداخت بدهي هاي خود را ندارند، مي بايست اقدامات قانوني را در دستور كار قرار داد.
13- چه برنامه هايي براي ارائه خدمات هر چه بهتر به مشتريان داريد؟ براي افزايش كارمزدها چه راهكارهايي داريد؟
فارغ از نقش مهم توسعه امكانات نرم افزاري و سخت افزاري بانك و همچنين حدود اختيارات شعب استانها، اين مديريت سعي نموده با افزايش سرعت در پاسخگويي به درخواستها موجب رضايت نسبي مشتريان به ويژه واحدهاي توليدي فعال و خوشنام استان گردد. كه اين امر باعث گرديده ميزان كارمزدهاي دريافتي شعبه از مبلغ يكهزار ميليارد و 500 ميليون ريال به مبلغ دو هزار ميليارد و 600 ميليون ريال معادل 79 درصد رشد را نشان دهد و اين روند در 3 ماهه ابتداي سال 99 نيز با شتاب بيشتري در حال افزايش است.
14- باتوجه به افزايش سطح اختيارات شعب، تعامل شما با ستاد بانك چگونه است و چه انتظاري از ستاد داريد؟
يكي از مهمترين الزامات بانك در جهت پاسخگويي صحيح و به موقع به درخواستهاي مشتريان و ايجاد رضايتمندي در آنان با استفاده از تعامل مناسب و سازنده بين شعب و ستاد بانك مي باشد كه اين شعبه نيز سعي نموده به اين امر مهم پايبند باشد. در ضمن پيشنهاد مي گردد جهت تسريع در پاسخگويي به مشتريان حدود اختيارت اين استان و ساير استانهاي مشابه نيز به همان نسبتي كه براي استانهاي برخوردار افزايش يافته بيشتر شود.
15- تعامل شما با مقامات بالاي استاني نظير(استانداري، وزارت امور اقتصادي و دارئي و وزارت صنعت، معدن و تجارت) چگونه است؟
اين مديريت تلاش نموده با تعامل مناسب و سازنده با مقامات استاني به رشد و توسعه بخش صنعت و معدن استان كمك نمايد. به طوريكه در سال 98 از محل منابع تبصره 18 قانون بودجه با كمترين منابع در بين بانكهاي استان رتبه اول و در سال 97 در تسهيلات رونق توليد، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. همچنين با اجراي تعداد زيادي از مصوبات كار گروه هاي رفع موانع توليد كه مشتريان در اجراي آن همراهي نموده اند در برون رفت ايشان از مشكلات پيش آمده همكاري نموده است. انتظار مي رود مقامات استاني نيز با عنايت به ماهيت تخصصي و توسعه اي بانك و لحاظ اين موضوع كه كليه منابع اين بانك صرف رشد و توسعه بخش صنعت و معدن مي شود ياريگر بانك در جذب منابع به خصوص وصول مطالبات بانك باشند.
16- به نظر شما نقش نيروي انساني كارآمد در موفقيت و برتري شعب چيست؟ برنامه شما براي افزايش سطح مهارت و دانش كاركنان مجموعه خود و برآيند جانشين پروري چيست؟
بدون شك موفقيت و پويايي يك سازمان بدون نيروي انساني كارآمد ممكن نيست. هرچه نيروي انساني در سازمان كارآزموده تر باشد به همان ميزان بهره وري نيز بالاتر خواهد بود؛ خوشبختانه بانك صنعت و معدن با دارا بودن بدنه كارشناسي توانمند قابليت هاي فراواني دارد كه البته سازمان نيز بايستي در جهت آموزش مداوم و نيز افزايش مهارت و به روز نگه داشتن دانش كاركنان برنامه مدون داشته باشد. باتوجه به شيوع ويروس كرونا در سال جاري پيشنهاد مي شود برنامه هاي آموزشي به صورت مجازي و آنلاين در دستور كار اداره آموزش قرار گيرد. اين مديريت نيز در راستاي جانشين پروري نسبت به شناسايي نيروهاي مستعد و كوشا اقدام نموده كه در مواقع انتقال و يا ارتقاء پست هاي مديريتي با چالش مواجه نگردد. درضمن انتقال دانش و مهارت بين همكاران همواره مورد تأكيد قرار گرفته است.
17- روشهاي شما براي استفاده از ايده ها و پيشنهادات همكارانتان در جهت بهبود فعاليتهاي شعبه چيست؟
به طور كلي تصميمات در اين شعبه با استفاده از خرد جمعي اتخاذ مي شود. معمولاً پيشنهادات همكاران در تمامي زمينه ها در جلسات حضوري بررسي و چكش كاري شده، در صورتي كه اقدامي از سوي خود شعبه بايستي انجام شود موضوع در دستور كار قرار مي گيرد و در مواردي كه خارج از حدود اختيارات شعبه باشد به مديريت ارشد بانك پيشنهاد مي گردد.
18- طرحهايي كه با تأمين مالي بانك در آن استان راه اندازي شده و در سطح ملي مطرح هستند را بيان كرده و نحوه حمايت بانك از آنها را تشريح فرمائيد؟
مهمترين طرحهايي كه در سطح ملي مطرح بوده و توسط بانك تأمين مالي شده اند عبارتند از: پتروشيمي مهاباد، نيروگاه سيكل تركيبي اروميه، دستكش حرير ايران، فرآورده هاي زيستي روناك، سيمان مهر ماكو، سيلندر سراج خوي، مارال صنعت جاويد، مجموعه فرش افشار، اروم آدا و آذر باتري اروميه كه تعدادي از اين طرحها با مشاركت بانك و تأمين سرمايه ثابت براي آنها راه اندازي گرديده اند و ما بقي نيز از طريق تأمين سرمايه در گردش مورد حمايت قرار گرفته اند. همچنين طرحهاي بزرگ سيمان اروميه و نساجي خوي نيز در سنوات گذشته توسط بانك ايجاد و پس از بهره برداري واگذار گرديده اند.