528 میلیون تن ماده‌‌معدنی جدید به ذخایر شرکت مس اضافه شد


دکتر اردشیر سعدمحمدی با بیان اینکه در سال 98 شرکت ملی صنایع مس ایران بیش از 70 هزار متر حفاری انجام داده است، گفت: خبر خوشی که برای کارکنان و سهامداران شرکت مس دارم؛ این است که با انجام این فعالیت‌ها 528 میلیون تن ماده‌معدنی جدید با عیار 0.5 درصد به ذخایر مس شرکت اضافه شد.


به گزارش اقتصادملت و به نقل از روابط عمومی شرکت ملی صنایع مس ایران، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران به سایر اقدامات انجام شده در حوزه اکتشاف در سال 98 اشاره کرد و افزود: در سال 98 فعاليت‌های اکتشافی در هفت پهنه به وسعت 63 هزار کیلومتر مربع انجام گرفت. برنامه پیش‌بینی حفاری سال 98 برابر با 60 هزار متر بود که در سال 98 با افزایشی قابل توجه به میزان 70 هزار متر رسید.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال 98 تا سه ماهه اول سال 99 با اكتشافات صورت گرفته در شركت ملی صنايع مس ايران ذخاير شركت افزایش یافته است، گفت: ذخایر شرکت در طول این مدت از 27.5 ميليون به 35.5 ميليون تن مس محتوی افزايش يافته است. در حال حاضر ما رتبه هفتم دنيا در ذخایر مس محتوی را داریم؛ این در حالی است که سال 97 رتبه نهم را در این حوزه داشتیم و طی دو سال گذشته توانسته‌ایم در این زمینه ارتقایی دو رتبه‌ای داشته باشیم. در حال حاضر رتبه ششم در ذخایر مس محتوی متعلق به کشور اندونزی است که ما تلاش داریم این جایگاه را از آن خود کنیم.


به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برنامه پیش‌بینی ‌شده برای انجام حفاری‌های اکتشافی سال 99 برابر با 100 هزار متر است که طی سه ماهه اول سالجاری 15 هزار و 649 متر حفاری انجام شده است.
دکتر سعدمحمدی همچنین میزان ذخایر معادن فعال شرکت مس را برشمرد و گفت: مجموع ذخایر موجود قطعی و احتمالی معادن فعال شركت ملی صنايع مس ايران 5 هزار و 300 میلیون تن است. ما از بابت ذخای معدنی شرکت برای تولید کاملا مطمئن هستیم و هیچ نگرانی نداریم، اما باید تلاش کنیم آن را به گردش مالی مناسب تبدیل کنیم. این ذخایر می‌توانند ظرفیت تولید یک میلیون و 100 هزار تن کنسانتره را ایجاد کنند.
وی همچنین به وضعیت ذخایر در حال راه‌اندازی اشاره کرد و ادامه داد:‌ مجموع ذخاير معادن در حال راه‌اندازی قطعی و احتمالی در درآلو، دره‌زار، دره‌زرشک، چاه فیروزه، ایجو و فاز سه سونگون 1320 میلیون تن است که ظرفیت برای تولید 590 هزار تن کنسانتره ایجاد می‌کند. همچنین فعالیت‌های اکتشافی معادن سرکوه، سرمشک، نوچون و بندرهنزا نیز در حال تکمیل است که بهره‌برداری از آنها ظرفیت تولید کنسانتره را تا سال 1406 به 148 هزار تن می‌رساند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه در راستای تحقق برنامه‌های توليد و فروش و تكميل ظرفيت كارخانجات لازم است توسعه بر اساس ذخاير افزايش يافته معادن فعال صورت گیرد،‌ گفت:‌ با در نظر گرفتن سياست فروش سبدی كاتد همراه با حداقل 300 هزار تن كنسانتره مس در سال سالانه به حدود 2.5 میلیون تن كنسانتره مس نياز خواهيم داشت که با توجه به ایجاد ظرفيت 2 ميليون تنی توليد؛ كمبود 500 هزار تن كنسانتره مشهود است؛ از همین رو باید در مجموع سالانه 285 هزار تن توسعه بر اساس ذخاير افزايش يافته معادن فعال در دستور کار قرار گیرد.
برنامه جامع توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین در ارتباط با برنامه جامع توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران گفت:‌ یکی از اقداماتی که در شرکت ملی مس از ابتدای سال 98 انجام گرفت؛ تعيين سياست‌های كلی توسعه و حركت به سمت افزايش توليد با بهره‌گيری از ذخاير اكتشاف‌ شده و ظرفيت‌های موجود و ترسیم چشم‌انداز توسعه شرکت بود. در نهایت این چشم‌انداز در قالب برنامه جامع توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران در سال 99 تدوین و در مجمع‌‌عمومی صاحبان سهام در تاریخ 31 تیر ماه 99 رونمایی و تصویب شد.
دکتر سعدمحمدی در تشریح این برنامه جامع گفت: این برنامه بر اساس آخرین ذخایر اکتشافی شرکت و در راستای ترسیم نقشه ‌راه شرکت در افق 1410 با جامعیت‌نگری نسبت به وجود ذخایر اکتشافی و نیز زیرساخت‌های لازم اعم از آب، برق، ارتباطات و … تدوین شده است. هدف از تدوین این برنامه قرار گرفتن شرکت مس در عرصه بازیگران اصلی بازار جهانی مس و ارتقاء رتبه شرکت در سطوح بالای صنعت مس دنیاست.
چشم‌انداز توليد 550 هزار تنی کاتد تا سال1410
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران به هدف‌گذاری‌های انجام شده در زمینه تولید مس اشاره کرد و گفت:‌ برای سال 99 برنامه تولید 280 هزار تن کاتد و 335 هزار تن آند در نظر گرفته شده است، اما بر اساس یک برنامه‌ریزی مدون و حساب‌ شده که برای شرکت مس تدوین کرده‌ایم؛ بنا داریم در سال 1410 تولید کاتد را به 550 هزار تن و تولید آند را به 666 هزار تن در سال ارتقاء دهیم. البته باید تاکید کنم که عملیات توسعه‌ای لازم برای دستیابی به این اهداف تا سال 1403 انجام خواهد شد.
دکتر سعدمحمدی ادامه داد: تا سال 1410 بیش از 24.800 میلیارد تومان و 2.473 میلیون یورو در طرح‌های توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران سرمایه‌گذاری خواهد شد. تا پایان خرداد ماه 99 نیز رقم 2.198 میلیون یورو سرمایه‌گذاری ارزی و 19.681 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری ریالی در 23 طرح و پروژه توسعه‌ای سرمایه‌گذاری شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران طرح تجهيز معدن و احداث كارخانه تغليظ درآلو، احداث کارخانجات تغلیظ دره‌زار، طرح تجهيز معدن و احداث كارخانه تغليظ چاه فیروزه، احداث كارخانه فلوتاسيون سرباره سرچشمه که پس از بهره‌برداری 70 هزار تن کنسانتره تولید می‌کند، احداث كارخانه تغليظ ايجو، طرح توسعه ذوب مس خاتون‌آباد، طرح کارخانجات اسید که اسید تولیدی آن در تولید یک میلیون تن کود فسفاته موردنیاز کشور مورد استفاده قرار خواهد، پروژه ملی انتقال آب خليج‌فارس به صنايع جنوب شرق كشور، احداث فاز 3 تغلیظ سونگون، احداث کارخانه هیپ‌لیچینگ سونگون، طرح تولید مس کاتدی مجتمع مس آذربایجان، احداث کارخانه آهک اهر و طرح جامع آب و برق بخشی از این پروژه‌ها هستند.
رقم تاریخی ارزش بازار سهام
وی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع مس ایران از جمله شرکت‌های پربازده بازار سرمایه کشور است، گفت: ارزش بازار سهام شركت در 25 تير ماه 99 به رقم 3.778.164 ميليارد ريال رسيد كه بالاترين رقم تاريخ ارزش بازار شركت است.
دکتر سعدمحمدی همچنین به دیگر رکوردهای سهام شرکت ملی صنایع مس ایران اشاره کرد و افزود: سهام شرکت ملی صنایع مس ایران طی 15 سال گذشته بازدهی مثبت 17.885درصدی داشته است. علاوه بر این بازدهی سهام شرکت مس در سالجاری 426 درصد بوده است.
وی با بیان اینکه میانگین سالیانه بازدهی سهام شركت از بدو پذیرش در بورس 1192 درصد بوده است، گفت: شركت ملی صنايع مس ايران در بين شركت‌های پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار از لحاظ ارزش بازار رتبه سوم و از لحاظ ارزش اسمی سرمايه (تعداد سهام) رتبه هشتم را دارد. به ‌علاوه شرکت ملی صنایع مس ایران در بين 50 شركت فعال‌تر بورس رتبه سوم را دارد.
رکوردهای طلایی مس در سال 98؛ بالاترین تولید، بالاترین صادرات و بالاترین درآمد
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به عملکرد این شرکت در سال 98 گفت: شرکت مس موفق شده است در سال گذشته رکوردهای بی‌نظیری را ثبت کند که رکورد بالاترین درآمد شرکت از ابتدای راه‌اندازی تاکنون به مبلغ بیش از 230.000 میلیارد ریال از آن جمله است.
دکتر سعدمحمدی اضافه کرد: سود خالص شرکت ملی صنایع مس ایران در سال 98 نسبت به سال 97 بالغ بر 152 درصد رشد داشته و در میان تمام شرکت‌های هم‌‌ گروه در این زمینه عملکرد بهتری داشته است. به‌ علاوه مقايسه نسبت‌های جاری شركت‌های مشابه صنعتی نیز نشاندهنده عملکرد بهتر شرکت مس است.
وی رکوردهای حوزه تولید در سال 98 را برشمرد و گفت: در زمینه تولید مس کاتدی در سال گذشته به عدد 250هزار و 133 تن دست پیدا کردیم که بالاترين رکورد توليد کاتد از زمان راه‌اندازی شركت تاكنون است. در زمینه تولید کنسانتره مس و کنسانتره مولیبدن نیز در سال 98 دو رکورد تاریخی داشتیم؛ در این سال بيش از 1 میلیون و 180 هزار و 124 تن كنسانتره مس و 8،210 تن كنسانتره موليبدن تولید شد که از ابتدای راه‌اندازی شرکت تاکنون بی‌نظیر بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه در حوزه فروش داخلی و خارجی شرکت مس موفق به کسب چندین رکورد در سال 98 شد، گفت: رکورد صادرات محصول کاتد در سال گذشته برای اولین‌بار شکسته شد و شرکت مس توانست در سال 98 فروش خارجی بالغ بر 112.074 تن کاتد را به انجام برساند.
دکتر سعدمحمدی ادامه داد: در سال 98 همچنین فروش صادراتی شرکت مس نسبت به سال 97 دو برابر شد و به رقمی نزدیک به 1 میلیارد دلار رسید. به این ترتیب درآمد صادراتی شرکت مس در سال 98 به عددی بیش از 112.722 میلیارد ریال بالغ شد که بالاترین میزان درآمد صادراتی شرکت تاکنون بوده است. بیشترین درآمد شرکت مس حاصل از فروش داخلی نیز در سال 98 با مبلغی بیش از 111.293 میلیارد ریال محقق شد.


پیشی گرفتن فروش از تولید برای اولین‌بار در تاریخ مس
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین خبر داد: در سال 98 برای اولین‌‌بار در تاریخ صنعت مس میزان فروش شرکت از تولید پیشی گرفت و مجموع فروش داخلی و خارجی شرکت ملی صنایع مس ایران با 13 درصد افزایش نسبت به برنامه به ارزش 224،016 میلیارد ریال در سال 98 رسید. همچنین این میزان فروش نشاندهنده 122 درصد رشد در ارزش نسبت به سال 97 است.
دکتر سعدمحمدی ادامه داد: ما در حوزه فروش رتبه اول را در رشد فروش در میان تمام شرکت‌های هم‌گروه در سال 98 داشته‌ایم؛ این رکورد در سال 98 به رغم سه مرتبه تعدیل مثبت اتفاق افتاده است. در زمینه فروش همچنین تا نیمه تیر ماه 99 از برنامه تعدیل شده 43 درصد جلوتر هستیم و تا تاریخ 17/4/99 بالغ بر 96،408 میلیارد ریال ارزش فروش شرکت ملی صنایع مس ایران بوده است. این میزان فروش نسبت به دوره مشابه سال گذشته 61 درصد افزایش را نشان می‌دهد که این افزایش به ‌رغم 650 دلار کاهش قیمت مس اتفاق افتاده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه از ابتدای سال 99 تاکنون در همه بخش‌ها از جمله تولید سنگ سولفوری، کنسانتره مس، تولید مس آندی، تولید مس پالایش‌شده و تولید مس محتوی معدنی از برنامه جلو بوده‌ایم، گفت: تاکنون در زمینه تولید سنگ سولفوری 5 درصد رشد نسبت به برنامه، در تولید كنسانتره مس 7 درصد رشد، در تولید مس آندی 16 درصد رشد، توليد مس پالايش شده 14 درصد رشد و در توليد مس محتوی معدنی 5 درصد رشد نسبت به برنامه داشته‌ایم.
قیمت جهانی مس؛ همچنان در اوج
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه پیش‌بینی قیمت مس توسط 10 مؤسسه و بانک معتبر جهانی نشان از افزایش قیمت این ماده‌‌معدنی طی سال‌های پیش‌رو دارد، گفت: بر اساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته در سال 2025 قیمت مس به 7066 دلار خواهد رسید. متوسط قیمت مس در سال 97 بالغ بر 6344 دلار به ازای هر تن و در سال 98 حدود 5904 دلار در هر تن بود. پیش‌بینی متوسط قیمت مس در سال 99 عدد 5573 دلار در هر تن است.
دکتر سعدمحمدی همچنین با اشاره به اینکه بر اساس پيش‌بينی‌ها ميزان نياز به مس پالايش‌ شده در دنيا طی30 سال آينده افزايش خواهد یافت، گفت: جمعيت جهان طی30 سال آينده بر اساس تخمين سازمان ملل‌‌متحد از 7 میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر به ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ افزايش خواهد يافت و با این افزایش جمعیت نیاز به مس پالایش ‌شده در دنیا به 6 ميليون و 600 هزار تن خواهد رسید.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس پیش‌بینی‌های‌ صورت گرفته مصرف مس پالايش شده از 23،329 هزار تن در سال 2019 به 26،600 هزار تن در سال 2035 خواهد رسيد. ما امیدواریم بتوانیم بخشی از تقاضای جهانی در این زمینه را پوشش دهیم؛ در حال حاضر همسو با دنیا در حال سرمایه‌گذاری برای توسعه صنعت مس هستیم.


مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه مس یکی از استراتژیک‌ترین عناصر در جهان محسوب می‌شود، گفت: به‌ رغم كاهش قيمت مس در سال 2019؛ 99‌ درصد بنگاه‌های تولید مس سودده بوده‌اند و حتی شرکت‌های کوچک تولید مس هم سودده بوده‌اند. این به دلیل كاربردهای مختلف صنعتی، زيربنايی، فضايی و … فلز مس و غیرقابل جایگزین بودن آن و همچنین مهم بودن آن در تکنولوژی‌های جدید است.
دکتر سعدمحمدی اضافه‌‌کرد: اکنون کشور ایران با در اختیار داشتن 4.15 درصد از ذخایر مس دنیا رتبه پانزدهم را از نظر ذخایر به خود اختصاص داده است؛ ما در افق 1403 رتبه دوازدهم دنيا برای ایران را در نظر داریم و برنامه‌ريزی برای رسيدن به رتبه‌های بالاتر نيز ترسيم شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *