دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک گفت: در طی ۱۱ ماه سال جاری، میزان صادرات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجموع یک میلیارد و ۲۴۴ میلیون و ۵۳۶ هزار و ۲۱۰ دلار بوده است.
به گزارش اقتصادملت و به نقل از ایبِنا، سید روح الله لطیفی در خصوص اهمیت تجارت با اتحادیه اوراسیا گفت: مجموعه کشورهای اوراسیا شاخص های اقتصادی قابل توجهی دارد به طور یکه رتبه اول استخراج نفت با دارایی ۱۴.۵ درصد از منابع کل جهان، رتبه اول تولید گاز جهان با ۲۰.۲ درصد از سهم جهانی، رتبه چهارم تولید انرژی برق با ۴.۹ درصد از سهم جهان، رتبه سوم طول خط آهن مشتمل بر ۸ درصد از جهان، رتبه چهارم تولید آهن با ۴.۷ درصد از جهان، رتبه پنجم تولید فولاد جهان را دارا است و با تولید ناخالص ملی ۴.۷تریلیون دلار، مساحتی بالغ بر ۲۰ میلیون کیلومتر مربع را دارا است و جمعیتی بالغ بر ۱۸۴ میلیون نفر در آن زندگی می کنند، لذا تجارت خارجی ایران با این مجموعه بزرگ می تواند بسیار با اهمیت باشد. سه کشور عضو اتحادیه اوراسیا از قبیل روسیه، قزاقستان و ارمنستان همسایه ایران با مرزهای دریایی(روسیه و قزاقستان) و زمینی (ارمنستان) هستند و سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار واردات دارند که عمده این واردات مربوط به روسیه است.
سخنگوی گمرک ایران در خصوص شرکای اصلی تجاری اتحادیه اوراسیا و سهم ایران اظهار داشت: اصلی ترین کشورهای عمده صادر کننده به اوراسیا شامل چین، آلمان، امریکا، فرانسه، ایتالیا و ترکیه هستند و همچنین کشورهای عمده وارد کننده از اوراسیا در حال حاضر کشورهای هلند، چین، آلمان، ترکیه، ایتالیا، سوئیس وانگلستان هستند، در این میان سهم ایران از تجارت با مجموعه کشورهای اوراسیا طی ۱۱ ماهه سال ۹۸، بالغ بر دو میلیارد و ۴۴۸ میلیون و ۹۱۵ هزار و ۲۳۶ دلار است که این میزان در مدت زمان مشابه در سال ۹۷ بالغ بر یک میلیارد و ۸۳۳ میلیون و۴۹۱ هزار و ۴۷۹ دلار بوده که طی یکسال گذشته این میزان تجارت از حیث ارزش حدود ۴۰ درصد افزایش را نشان می دهد.
دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک گفت: در طی ۱۱ ماه سال ۹۸، میزان صادرات ایران به کشورهای اوراسیا در مجموع یک میلیارد و ۲۴۴میلیون و ۵۳۶ هزار و ۲۱۰ دلار بوده که این مقدار در مدت زمان مشابه سال ۹۷، به میزان ۵۵۰ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۹ دلار بوده که رشدی بالغ بر ۱۰۵ درصد داشته است.
وی افزود: بیشترین مقصد صادراتی ایران به کشورهای اوراسیا، فدراسیون روسیه با ۳۸۷ میلیون ۷۲۱ هزار و ۴۵ دلار وپس از آن کشورهای ارمنستان و قزاقستان بودند. همچنین عمده ترین کالاهای صادراتی ایران به اوراسیا را سیب تازه، گاز طبیعی مایع شده، پسته، کیوی، خیار و خیارشور، انگور خشک شده و پرتقال تشکیل می دهند.
لطیفی با اشاره به حجم واردات کالا از اوراسیا گفت: حجم واردات ایران از اوراسیا طی ۱۱ ماهه سال ۹۸ بالغ بر دو میلیون و ۸۱۱ هزار و ۲۲۸ تن است که این حجم کالا در مدت زمان مشابه بالغ بر یک میلیون و ۲۰۴ هزار و ۳۷۹ تن کالا بوده است.
وی افزود، ارزش این حجم کالای وارداتی یک میلیارد و ۲۰۴ میلیون و ۳۷۹ هزار و ۲۶ دلار است که این میزان در مدت زمان مشابه در سال گذشته بالغ بر یک میلیارد و ۲۸۳ میلیون و ۸۱ هزار و۴۷۰ دلار بوده که از این حیث اندکی کاهش در واردات داشته ایم. همچنین عمده کالاهای وارداتی کشور از اوراسیا مشتمل بر جو، ذرت دامی، روغن آفتابگردان، مخلوط های گندم و گوشت بوده است.
لطیفی همچنین با اشاره به موافقت نامه موقت تجارت آزاد بین ایران و کشورهای اوراسیا گفت: بر اساس این موافقت نامه که از آبان ماه سال جاری اجرایی شده، ۳۸۰ ردیف کد تعرفه کالاهای قابل مبادله تحت موافقتنامه مذکور مورد توافق قرار گرفته است.
وی افزود: تجارت با این اتحادیه فضای جدیدی برای تجار، تولید کنندکان و فعالان اقتصادی کشور فراهم کرده که باید بیشترین بهره را برای توسعه صادرات از این اتحادیه برد. هم اکنون پنج کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان عضو اتحادیه اوراسیا هستند، اما این اتحادیه با بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین المللی برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده است. همچنین تبادل آسان و روان تر کالا بین ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا موجب افزایش سرمایه گذاری متقابل می شود.
دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک در پایان خاطر نشان کرد: تبادل کالا بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا از سوی فعالان بخش خصوصی در این شرایط خاص تحریمی، جای مباهات و تقدیر دارد.