
هرچند صحبت از استفاده کردن وزارت راه و شهرسازی از منابع حاصل از هدفمندی یارانهها و صرفهجویی در مصرف سوخت از سال 1393 در بودجه عمومی کشور مطرح شده و در قالب بند «ق» جای گرفته است، اما در سال گذشته و با توجه به محدودیت منابع دولت عملا فضای چندانی برای بهرهگیری از امکانات این بند مهم در قانون بودجه به وجود نیامد. موضوعی که به نظر میرسد با توجه به بهبود نسبی شرایط اقتصادی دولت میتوان به اجرایی شدن آن در سال آینده امید داشت.
طرحی که دولت بنا دارد آن را اجرایی کند مربوط به برنامهای کلان در نوسازی ناوگان حملونقل عمومی جادهای و ریلی کشور میشود. دو عرصهای که شرایط بسیار سختی دارند از یک سو طبق آمار رسمی وزارت راه و شهرسازی 127 هزار کامیون در کشور فعال هستند که میانگین سن آنها بالای 27 سال است و از سوی دیگر بخش زیادی از واگنهای مسافرتی و باری کشور نیز عمری بیشتر از 30 سال دارند.
بالا رفتن عمر آنها قبل از هرچیز به افزایش مصرف سوخت انجامیده و از اینرو دو وزارتخانه مهم اقتصادی دولت بنا را بر آن گذاشتند تا با نوسازی ناوگان و کاهش مصرف سوخت درآمد حاصل از اجرای این طرح را به عنوان تسهیلات به رانندگان و یا دارندگان لوکوموتیو عرضه کنند. وزیر نفت در جریان جلسهای که با همتای خود در وزارت راه و شهرسازی داشته درباره چگونگی اجرای این برنامهها توضیح داده که دولت برنامهریزی کرده است در طول سالهای آینده به حدود 65 هزار کامیون را نوسازی کند. در جریان این طرح بناست به سرمایهگذاران حدود 2.7 میلیارد دلار پرداخت تسهیلات وجود داشته باشد که این امر برای هر دو وزارتخانه اهمیتی جدی خواهد داشت زیرا از یکسو تنها بخش جادهای میتواند حدود هشت هزار میلیارد تومان منابع اعتباری جدید جذب کند و از سوی دیگر طبق برآورد وزارت نفت مصرف کنونی گازوییل که به طور میانگین به ازای هر 100 کیلومتر 50 تا 55 لیتر است به حدود 30 لیتر کاهش پیدا کند.
طبق اعلام زنگنه صرفهجویی حاصل شده از این 25 لیتر صرفهجویی شده در هر 100 کیلومتر بناست به عنوان تسهیلات به سرمایهگذاران در این عرصه برسد. وزیر نفت همچنین از مصوبه شورای اقتصاد برای در نظر گرفتن هفت میلیارد دلار یعنی رقمی بیش از 21 هزار میلیارد تومان به نوسازی بخش ریلی خبر داده و گفته این طرح که احتمالا ظرف ماههای آینده به یک توافقنامه منجر خواهد شد، میتواند گامی جدی در این عرصه باشد.
همچنین در جریان این جلسه وزیر راه و شهرسازی از اهمیت اجرای طرح پیشرو با همکاری وزارت نفت خبر داده و گفته با اجرایی شدن این پروژه از یک طرف ناوگان کشور نوسازی میشود و از طرفی دیگر امکان صرفهجویی در مصرف سوخت به وجود میآید و در نهایت نیز شرکتهای تولیدکننده کامیون در کشور میتوانند با تمام ظرفیت خود به فعالیت بپردازند.
آخوندی دراین باره گفته طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرفیت تولید سالانه کامیون کشور 25 هزار دستگاه است و این در حالی است که در طول سالهای گذشته این رقم به بیش از 10 هزار کامیون نرسیده با قراردادی که با وزارت نفت بستهایم میتوان امید داشت که بار دیگر از ظرفیتهای موجود در کشور در این عرصه نهایت استفاده برده شود. وزیر راه و شهرسازی همچنین به طرح ارائهی سوخت در ازای پیمایش سخن گفته و اذعان کرده است هر کامیون در ازای میزان پیمایش و حرکت خود منابع اعتباری دریافت میکند و نمیتوان انتظار داشت که در این بین با هر عملکردی یک نوع از تسهیلات ارائه شود.
نظارت بر فروش بلیتهای نوروزی
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه امسال مردم وضعیت بهتری را در سفرهای نوروزی خواهند داشت، گفت: پیشبینیهای لازم برای ایمنی و استقرار پلیس و اعمال قانون شده است.
عباس آخوندی درباره سفرهای ایام نوروز سال ۹۵ گفت: جلسات بسیار خوبی در رابطه با سفرهای ایام نوروز در حوزههای مختلف ریل، هوا، جاده و سایر وجوه حمل و نقل برگزار شده است. وی با اشاره به آغاز فروش اینترنتی بلیتهای نوروزی اتوبوس تاکید کرد: از ۱۱ بهمن، فروش بلیتهای نوروزی در حوزه جادهای به صورت اینترنتی آغاز شده است، همچنين امسال مردم وضعیت به سامانتری از نظر سفر خواهند داشت.
آخوندی گفت: وزارت راه و شهرسازی تمامی تلاش و پیشبینیهای لازم را هم از جهت ایمنی و هم از جهت استقرار پلیس و اعمال قانون انجام داده و تدابیر لازم برای سفرهای ایام نوروز اندیشیده است، همچنین از جهت فروش منظم و ضابطهمند بلیت نیز تمامی تلاشها صورت گرفته است. وی گفت: با توجه به تلاشهایی که در این زمینه صورت گرفته فکر میکنم از نظر سهولت حملونقل نوروز خوبی داشته باشیم.