سید محسن محمودی گفت: در رابطه با میوههای قاچاق اطلاعیه ای به واحدهای زیر مجموعه در میادین میوه و ترهبار داده بودیم که حق فروش میوههای قاچاق را ندارند ولی کنترل درهای ورودی میادین برای جلوگیری از ورود میوههای قاچاق به عهده ما نیست. وی افزود: سازمانها و ارگانهای مربوطه از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا باید در این زمینه بازرسی و نظارت کنند چون ما ابزار کنترلی دیگری نداریم.
محمودی در عین حال بیان کرد: در رابطه با میوههای قاچاق باید ورودی مرزها نیز کنترل بیشتری شود و حتی زمانی که این میوه ها از مرز عبور میکنند باید در ورودی شهرها نظارت بیشتری صورت گیرد؛ بنابراین گمرک و دیگر ارگان های مربوطه نیز باید برخوردهای قانونی و نظارت های لازم را انجام دهند.
رییس اتحادیه بارفروشان به ایسنا گفت: زمانی که میوهها از مرز کشور وارد میشود و به داخل شهرها میآید کنترل آنها سخت تر می شود چون پراکنده شده و کنترل را سخت تر میکند و حتی در بعضی مواقع شاهد تغییر بستهبندی میوههای قاچاق نیز هستیم. وی در عین حال تاکید کرد: سازمان ها و ارگان های مربوطه باید مرزهای ورودی کشور، شهرها و همچنین درهای میادین میوه و تره بار را کنترل و بازرسی کنند، چون این موضوع وظیفه ما نیست.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی قاچاق میوه به کشور به دلیل نابسامانی در مرزهاست و آنهایی که مسئول مبارزه با قاچاق و حفظ مرزها هستند باید در این رابطه اقداماتی انجام دهند. همچنین وزیر جهاد کشاورزی اخیرا طی نامه ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت؛ خواستار برخورد با میوههای قاچاق شده و تاکید کرده است که نظارت در سطح خرده فروشیها وظیفه وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
نحوه امحای میوههای قاچاق
در همین خصوص رئیس سازمان حفظ نباتات با بیان اینکه میوههای قاچاقی که توسط ستاد مرکزی مبارزه با کالا و ارز ضبط شود، توسط این سازمان امحا میشود، گفت: اخیرا گزارشی در این زمینه به ما ارائه نشده است.
محمدعلی باغستانی در گفتگو با مهر در پاسخ به این پرسش که آیا عملیات امحای میوههای وارداتی غیرمجاز آغاز شده است؟ اظهارداشت: براساس قانون حفظ نباتات، محمولههای میوه که به صورت قاچاق وارد میشوند، چنانچه کشف، ضبط و به سازمان حفظ نباتات گزارش شوند، امحا میشوند. وی با بیان اینکه مساله قاچاق میوه به ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مربوط میشود، افزود: اگر مسئولان این ستاد محمولهای را کشف کنند که خارج از قوانین و مقررات وارد شده است، مسئولیت امحای آن با سازمان حفظ نباتات خواهد بود.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در پاسخ پرسش دیگری مبنی بر اینکه میوههایی که هفته گذشته به صورت غیرمجاز وارد و در تهران توزیع شده بود، امحا خواهند شد؟ گفت: آن محمولههایی که توسط ستاد مرکزی کالا و ارز ضبط شود، امحا خواهند شد اما اگر کشف و ضبط نشوند، ارتباطی به ما پیدا نمیکند؛ چراکه سازمان حفظ نباتات نمیتواند خود مستقیما برود و عملیات ضبط را انجام دهد.
نظر گمرک درباره قاچاق میوه
رئیس کل گمرک ایران هم در این خصوص با رد قاچاق میوه از طریق گمرک گفت: اصناف باید در شناسایی منشا واردات میوه به گمرک کمک کنند.
مسعود کرباسیان با رد قاچاق هرگونه میوه از طریق مجاری قانونی (گمرک)اظهار کرد: مشخصات کلیه کالاهایی که از گمرک ایران وارد کشور میشوند، در اختیار گمرک قرار دارد و اطلاعات آن نیز نزد سامانه جامع گمرک ایران موجود است. وی همچنین گفت: هر کالایی که به صورت قانونی از گمرک ایران، وارد کشور میشود ثبت سفارش شده و قرنطینه آنها را بررسی میکند و سپس وارد کشور میشود و گمرک ایران برنامه دارد که در این زمینه به سمت دریافت گواهی ثبت از کشور مبدا نیز برود. وی با تاکید بر اینکه امکان رد شدن کالا به صورت غیرقانونی از گمرک وجود ندارد، بیان کرد: همچنین گمرک ایران از طریق سامانه جامع گمرکی امکان ردیابی هر کالایی که وارد گمرک ایران میشود را دارد. کالاهایی که به ایران ترانزیت میشوند نیز از طریق GPS، قابل رد یابی هستند.
رئیس کل گمرک ایران در خصوص کالاهای ترانزیت شده گفت: تصمیم جدید گمرک ایران برای کنترل بیشتر مرزها بر این است که جلوی ترانزیت داخلی کالا را بگیریم و به این ترتیب، بار در اولین گمرک ترخیص شود. کرباسیان با تاکید بر اینکه در زمینه جلوگیری از قاچاق میوه باید اصناف همکاری کنند، گفت: اصناف می توانند به ما کمک کنند که بفهمیم منشأ واردات میوه کجاست. اگر اصناف کشور با گمرک همکاری کنند میتوانیم منشا واردات میوه را پیدا کرده و با همکاری نیروی انتظامی از ورود آن جلوگیری کنیم. کرباسیان همچنین بیان کرد: دیروز بخشنامهای از سوی گمرک ایران صادر شده است که از حمل یکسره میوه جدا خودداری شود، همه میوهها از مرز قرمز عبور کنند و در دستکاه ایکس ری قرار بگیرند و همچنین از ترانزیت میوه در مرزهای ورودی جدا جلوگیری شود.
رئیس کل گمرک ایران، با تاکید بر اینکه ورود انواع میوه به جز 4 قلم میوه گرمسیری آناناس، انبه، نارگیل و موز به کشور ممنوع است، اظهار کرد: برای ورود کالای ترانزیتی به کشور در زمان ورود اصل مجوز حفظ نباتات الزامی است و مقرر شده است که در زمان خروج نیز علاوه بر نظارت گمرک سازمان حفظ نباتات نیز نقش داشته باشد.