گروه : صنعت-معدن-تجارت
به بار نشستن تلاشها و کسب موفقیتها و دستاوردهای شرکت فولاد هرمزگان در سالهای اخیر و بهویژه در سال 1401 را باید مرهون تلاش جمعی همه واحدهای این شرکت دانست که در راستای اهداف کلان شرکت، منسجمتر از همیشه، مانند حلقههای بههمپیوسته زنجیر ایفای نقش کردند. ضمن تلاش ستودنی واحدهای تولید و تعمیرات، یکی از فعالترین واحدهای شرکت طی سالهای اخیر، واحد مهندسی صنایع بوده که سال گذشته اقدامات متعددی در زمینه اخذ استانداردها، ارزیابیها، تدوین روشها و فرایندها و… انجام داد تا در نتیجه سال 1401 به به یکی از سالهای درخشان شرکت فولاد هرمزگان بدل شود.
به گزارش اقتصادملت و به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد هرمزگان؛مرضیه حمیدی، مدیر مهندسی صنایع فولاد هرمزگان، در گفتوگو با خبرنگار روابط عمومی، به تشریح دستاوردهای 1401 مهندسی صنایع در حوزه فعالیتهای واحد فرایندها و روشها پرداخته و ماحصل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
لطفاً قدری درباره واحد مهندسی صنایع توضیح دهید.
مهندسی صنایع در حوزه سیستمهای مدیریتی فعالیت میکند و راهبری و تسهیلگری این سیستمها را بر عهده دارد. این حوزه با چندین سیستم مدیریت سروکار دارد که شامل تعالی سازمانی، مدیریت استراتژیک، مدیریت فرایندها، استانداردهای مدیریتی، نظامهای تحولی، کمیتههای تحول، نظام پیشنهادات، 5S، بهبود بهرهوری، بهبود عملیات، حل مسئله با تکنیکهای پیشرفته آماری، مباحث مربوط به مدلسازی و توزیع پاداش، انتقال دانش فنی، مدیریت دانش، راهبری سیستم توقفات و… میشود. مهندسی صنایع تقریباً با تمامی فعالیتهای سازمان در ارتباط است.
این مدیریت چه دستاوردهایی در سال 1401 داشته است؟
بهطورکلی مهندسی صنایع نبض تپنده سازمان است و تمامی فرایندها را مورد پایش و ارزیابی قرار میدهد و سازمان را در مسیر تعالی رهنمون میسازد. برخی از این اقدامات عبارتاند از:
شناخت و مدلسازی فرایندهای وضع موجود شرکت به تعداد 414 فرایند؛ ترسیم جریان فرایندهای موجود و استخراج شناسنامههای آنها و ابلاغ به مالکین فرایند؛ شناسایی و تعریف ریسکهای فرایندی؛ تحلیل فرایندهای وضع موجود و مشکلات و معضلات مرتبط با فرایندها؛ بازنگری ساختار سلسلهمراتبی فرایندها (PHD- Process Hierarchy Diagram) و نهاییسازی معماری مطلوب؛ تهیه گزارش مستمر ماهانه پایش شاخصهای فرایندی و ارجاع به مالکین فرایند و ذینفعان؛ ارزیابی و تهیه گزارش بازخورد اهداف استراتژیک دوره دوازدهماهه سال 1400؛ تهیه گزارش عملکرد استراتژیک چهارماهه اول سال 1401 در سطح کمیتههای تحول؛ ارزیابی و تهیه گزارش بازخورد تحقق اهداف استراتژیک دوره ششماهه سال 1401 و تدوین و تصویب نقشه استراتژی سطح شرکت (افق 1404-1402).
مهندسی صنایع در حوزه فعالیتهای واحد بهبود عملیات چه دستاوردهایی در سال 1401 داشته است؟
در این بخش به نتایج ارزشمندی دست یافتیم که برخی از آن ها عبارت اند از: اجرای کارسنجی واحدهای فولاد هرمزگان شامل 756 نفر کارکنان امانی و 1220 نفر پیمانکاران و ارائه نتایج نهایی؛ بازطراحی و بهروزآوری مدل محاسبه بودجه پاداش تولید؛ راهاندازی «سیستم اطلاعاتی جمعآوری ضرایب پاداش تولید و پاداش کارایی»؛ تهیه گزارش ماهانه بازده آهن با هدف افزایش بهرهوری مواد بهوسیله پایش و بهبود بازده آهن؛ بهبود فرایندهای سازمان از طریق پروژه مشاوره و انتقال دانش فنی با پیگیری و رفع موانع جهت تسریع و تسهیل پروژههای تعریفشده و دریافت بازخورد از اقدامات انجامشده؛ انتقال دانش به سایر شرکتها در جهت مسئولیتهای اجتماعی و افزایش دانش و انگیزه کارکنان؛ محاسبه استانداردهای پایه سیستم هزینهیابی استاندارد سال 1401؛ محاسبه ظرفیت عادی واحدهای تولیدی سال 1401؛ بازنگری دستورالعملهای سیستم هزینهیابی؛ تهیه گزارش ماهانه کمیته مدیریت و … .
دستاوردهای مهندسی صنایع در حوزه فعالیتهای واحد تضمین کیفیت کداماند؟
برخی از مهمترین دستاوردها عبارتند از: اجرای ممیزی داخلی استانداردهای مدیریتی در تیرماه تا مردادماه 1401؛ ممیزی استانداردهای مدیریتی از سوی شرکت SGS بهصورت حضوری و موفقیت در تمدید و صدور گواهینامههای استاندارد ISO 50001: 2018، 2015 ISO 9001:، ISO 14001: 2015، ISO 45001: 2018، ISO 10002: 2018، ISO 10004: 2018؛ صدور گواهینامه ISO 10015: 2019؛ راهاندازی سیستم اطلاعاتی جدید نظام پیشنهادها؛ پروژه استراتژیک «بازطراحی نظام پیشنهادها» که در سال 1400 آغاز و استفاده کاربران از سامانه جدید از تاریخ 01/09/1401 شروع شده است؛ تدوین و ابلاغ گردش کار جدید نظام پیشنهادها؛ اجرای رویکرد جدید بارش افکار و بذر پیشنهادها در سال 1401 با برگزاری بیش از 100 نفر-روز جلسه بارش افکار؛ مدیریت نظامهای تحولی از طریق سازوکار کمیتههای تحول با برگزاری جلسههای کمیته تحول؛ برگزاری جلسههای کمیته عالی تحول جهت نظارت بر کلیه کمیتههای تحول؛ سنجش عملکرد کمیتههای تحول در قالب کارنامههای تحول و برگزاری جلسه کمیته تحول تکنولوژی و توسعه و پروژههای بهبود (TQ). شرکت در یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها.کسب تندیس بلورین جایزه ملی نظام پیشنهادها، کسب رتبه پیشنهاد برتر برای پیشنهاد «فراوری گرم سرباره کورههای قوس الکتریکی فولاد هرمزگان» و … .
در خصوص اجرای پروژه استراتژیک پرورش سفیران تعالی توضیح دهید
پروژه سفیران تعالی در سال 1400 با حضور 15 نفر از مدیران، رؤسا و کارشناسان منتخب آغاز شد در ادامه با گذراندن 4 دوره آموزش تخصصی و با توجه به عدم امکان ادامه حضوری برخی نفرات، در نهایت 5 نفر از اعضا موفق به قبولی در آزمون ارزیاب تعالی سازمانی شدند.
طراحی و استقرار نظام مدیریت دانش KM در فولاد هرمزگان با چه اهدافی اجرا شد؟
این پروژه در 7 حوزه دانشی استراتژیک و در 3 فاز اجرا شد که استراتژی و نقشه راه مدیریت دانش، اجرای استراتژی و فرهنگسازی و مدیریت بخش هایی از آن را تشکیل می دهند.
خودارزیابی تعالی سازمانی چگونه بوده است؟
در این راستا اقداماتی نظیر برگزاری جلسات کارگاهی جهت تشریح مدل تعالی سازمانی 1400 جهت ارزیابان منتخب، برگزاری جلسات خودارزیابی از دوم تا پنجم بهمنماه سال 1401 و استخراج پروژههای بهبود اولیه از جلسات و ارائه به مدیریتها جهت بررسی، شامل 43 اقدامات بهبود (Quick Fix) و ۶۷ پروژه بهبود انجام شد.
اجرای نظام آراستگی (5S) یکی از نظامهای مؤثر در صنعت فولاد و مشخصاً در فولاد هرمزگان بوده است. در این باره توضیح دهید.
بهطورکلی در این راستا اقدامات ذیل انجام شده است: انجام ممیزی واحدهای تولیدی و پشتیبانی با رویکرد جدید به میزان 600 نفر ساعت و استخراج مسائل عمده در واحدهای مربوطه؛ ارائه امتیازات ممیزی و گزارشهای خروجی تهیهشده از وضعیت موجود با موضوع عدم انطباقها و پیشنهادهای قابلاجرا؛ برگزاری جلسات با مدیران و رؤسای واحدهای مرتبط درخصوص مسائل یافتشده طی جلسات واحدی و کمیته راهبری و پیگیری جهت ارائه و اجرای راهحلها و آموزش دبیران و ممیزان نظام آراستگی به میزان 100 نفر-ساعت.