
به گزارش پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ محمود شهشهانیپور مدیرعامل شرکت احیاء سپاهان در حاشیه بازدید از معدن مس پارت محدوده قاسمآباد در جمع خبرنگاران عنوان کرد: اواخر سال 1402 به خرید ۶۰درصد از سهام شرکت احیا کاریز پارت اقدام کردیم که ۴۰درصد نیز به مالکان قبلی تعلق دارد. آورده شرکت احیا سپاهان برای این پروژه در حدود ۳هزار میلیارد تومان یا ۳۵میلیون دلار برای ساخت کارخانههای کنسانتره در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه این منطقه حاوی دو محدوده معدنی قاسمآباد و اسفیز کدکن است که هر یک از دو مسیر مختلف در حدود ۷۰ تا ۸۰کیلومتر با مشهد فاصله دارند، در ادامه افزود: در حدود 30کیلومتر جادهسازی این منطقه در مدت زمان کوتاهی انجام شده است؛ به گونهای که وقتی از استانداری برای بازدید به این منطقه آمدند؛ انجام این پروژه در مدت زمان کوتاه را غیرقابل باور توصیف کردند.
شهشهانیپور در ادامه افزود: بر اساس گزارش کارشناسی که پایش زمینشناسی این پروژه بوده؛ میزان ذخیره هر یک از این معادن ۴۰میلیون تن با عیار بالای نیم درصد در نظر گرفته شده است. پروانه بهرهبرداری اوليه ۳۰۰هزار تن بود، اما بر اساس اکتشاف انجام شده تا یک میلیون و ۳۰۰هزار تن میزان این ذخایر را افزایش دادیم. همانگونه که میدانید بر اساس حجم پروانه بهرهبرداری و فارغ از اینکه برداشت کرده باشیم یا نه؛ باید حقوق دولتی پرداخت کنیم. اما به منظور رفع شبهات موجود و علیرغم میل باطنیمان؛ پروانه بهرهبرداری را تا ۵میلیون تن اصلاح کردیم که بر همین اساس هم باید حقوق دولتی پرداخت کنیم.
به گفته وی البته تا زمان بهرهبرداری این کارخانه به نفع مجموعه نیست؛ چراکه باید حقوق دولتی آن را پرداخت کنیم. به گزارش اقتصاد ملت؛ وی در ادامه توضیح داد: در این معدن برداشت شدادی انجام گرفته و ذخایر آن هم به صورت سولفوری و اکسیدی است، اما طراحی کارخانه بر اساس سولفوری انجام شده است.
شهشهانیپور در خصوص کارخانه کنسانتره این مجموعه گفت: تعهد ما تولید کنسانتره ۲۲درصد است. در واقع ارزشافزوده اصلی در تولید کنسانتره است؛ چراکه پس از آن برای تبدیل به شمش یا اسلب و یا کاتد به سرمایهگذاری بسیاری زیادی نیاز است، اما کنسانتره نصف قیمت شمش است و با سرمایهگذاری بسیار کمی انجام میشود. ضمنآنکه به تکنولوژی و فناوری بالایی هم نیاز ندارد و به صورت ساخت داخل نیز انجام میشود.
مدیرعامل شرکت احیاء سپاهان ادامه داد: برای احداث کارخانه در فضایی پایینتر از معدن زمین وسیعی را در نظر گرفته و خریداری کردهایم که در آینده محل عبور کارخانه هم خواهد بود. این منطقه مابین دو روستای دیزباد و قاسمآباد قرار دارد. در این کارخانه به صورت مدولار و سری؛ یونیتهای تولید کنسانتره احداث خواهد کرد و بعد از اینکه اکتشاف نهایی تکمیل شد؛ این کار انجام خواهد شد.
شهشهانیپور با بیان اینکه هماکنون در مرحله انتخاب پیمانکار و دریافت مجوزها هستیم، افزود: امیدواریم ابتدای سال آینده کلنگزنی و ساخت کارخانههای کنسانتره آغاز شود. در حال حاضر پروانه ذخیره کلی این معدن به 5میلیون تن افزایش یافته است. البته این موضوع تا زمانی که کارخانه به بهرهبرداری نرسد، چندان به نفع ما نیست؛ چراکه باید حقوق دولتی آن را پرداخت کنیم.مدیرعامل شرکت احیاء سپاهان همچنین خاطرنشان کرد: قصد داریم ۲۰هزار تن کنسانتره تولید کنیم و این نیم درصد باید ۲۲درصد شود که برای این منظور باید ۴۴ یا حتی ۵۰برابر سنگ حمل کنیم تا بتوانیم ۲۲درصد تولید داشته باشیم. در واقع برای ۲۲هزار تن کنسانتره باید حداقل یک میلیون تن برداشت صورت گیرد.
وی در ادامه به آثار شدادی اشاره کرد و گفت: نیاکان ما از ۱۷۰۰ سال پیش در این منطقه مس برداشت و تولید میکردند که آثار آن همچنان موجود است. بر اساس آثار تونلهای شدادی موجود دیده میشود که به صورت دستی مس برداشت و تولید میشده است. محدوده به نسبت خوبی است. دوره ساخت و تولید را در پیشرو داریم. یکی از مزیتهایی این معدن این است که از معدود معدنهای کشور در حوزه مس محسوب میشود که در حین اکتشاف نیز میتوان کار استخراج را همزمان انجام داد.
شهشهانیپور با بیان اینکه تاکنون در حدود ۱۰ تا ۲۰هزار تن مس استخراج شده است، گفت: شرط صدور پروانه صنعتی این است که دپوی ۲ تا ۳ هزار تنی داشته باشید. در همین راستا به استخراج حدود 10 تا 20هزار تن مس اقدام کردهایم و تا بتوانیم سریع پروانههای لازم را دریافت کرده و شروع به احداث کنیم.
وی با اشاره به اینکه احداث این کارخانه خیلی طولانیمدت نخواهد بود، گفت: ساخت این کارخانه حداکثر دو سال طول زمان نیاز دارد و تعهد ما در این سرمایهگذاری ۳۰۰۰میلیارد تومان است. البته ماشینآلات و تجهیزات زیادی در منطقه سنگآهن به صورت بلااستفاده داریم که میتوانیم به عنوان آورده به این منطقه انتقال داده و از آن استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت احیاء سپاهان در پایان در خصوص چشمانداز صنعت مس گفت: زمانی آهن آیندهدار بود؛ چراکه توسعه فولاد در کشور چین در حال شکلگیری بود و سنگآهن ۱۰ تا ۱۵ دلاری به یک باره به ۱۰۰ دلار رسید، اما امروز عصر دیجیتال است و همه چیز به مس منتهی میشود؛ بنابراین پیشبینی میکنیم که قیمت مس نه تنها کاهشی نخواهد داشت؛ بلکه مس قیمتدار است. در نتیجه ارزشافزودهای که برای مجموعه احیاء سپاهان ایجاد میکند؛ قطعا از سنگآهن بیشتر خواهد بود.