به گزارش اختصاصی “اقتصاد ملت”؛ محدودیتهای انرژی به ویژه کمبود گاز طبیعی؛ به طور قطع تأثیرات قابلتوجهی بر صنعت فولاد دارد. این تأثیرات را میتوان در چهار بُعد اصلی شامل تولید، هزینهها، رقابتپذیری و محیط زیست بررسی کرد.
گاز طبیعی یک منبع حیاتی در فرآیند تولید فولاد به ویژه در روش احیاء مستقیم (DRI) است که در بسیاری از کشورها از جمله ایران؛ نقش اساسی دارد.
این در حالی است که محدودیتهای انرژی به ویژه کمبود گاز؛ تأثیرات جدی و مستقیمی بر عملکرد شرکت فولاد خوزستان داشته است.
این شرکت به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در ایران برای تولید فولاد به روش احیاء مستقیم؛ وابستگی شدیدی به منابع انرژی به خصوص گاز طبیعی دارد. همانطور که میدانید فولاد خوزستان برای تولید فولاد از روش احیاء مستقیم استفاده میکند که وابستگی بالایی به گاز طبیعی دارد. در همین راستا محدودیت گاز به ویژه در فصل زمستان میتواند باعث کاهش ظرفیت تولید یا حتی توقف خط تولید شود.
از سوی دیگر محدودیت گاز منجر به کاهش ظرفیت تولید یا توقف واحدهای تولیدی میشود. قطع گاز یا کاهش دسترسی به آن در فصلهای پرمصرف (مانند زمستان) موجب افت تولید یا برنامهریزی غیربهینه در کارخانهها میشود.
کاهش دسترسی به گاز طبیعی ممکن است کارخانهها را مجبور به استفاده از سوختهای جایگزین (مانند مازوت یا زغالسنگ) کند که هزینه بیشتر و کارایی کمتری دارند و از همه مهمتر از آلایندگی بالایی برخوردارند؛ بنابراین تغییر در فرآیندهای تولیدی به دلیل تغییر در منابع انرژی موجب افزایش هزینههای نگهداری و بهرهبرداری میشود.
در همین راستا کشورهایی که به انرژی ارزان به عنوان مزیت رقابتی تکیه دارند (مانند ایران)؛ با محدودیت گاز دچار کاهش در توان رقابت در بازارهای جهانی میشوند. با کاهش تولید و افزایش هزینهها، تولیدکنندگان فولاد توان کمتری در ارائه قیمتهای رقابتی خواهند داشت و ممکن است مشتریان خود را در بازارهای بینالمللی از دست بدهند.
کاهش تأمین گاز به تولید گندله و آهناسفنجی (مواد اولیه فولادسازی) آسیب میزند که این موضوع مستقیماً تولید فولاد خام را تحتتأثیر خود قرار میدهد.
این در حالی است که کاهش دسترسی به گاز باعث میشود که واحدهای تولیدی نتوانند به صورت مستمر اقدام به تولید کنند و مجبور به تنظیم برنامه تولید بر اساس دسترسی به انرژی شوند.
این در حالی است که کمبود تولید آهناسفنجی و فولاد خام باعث کاهش عرضه محصولات فولادی شرکتها میشود که این موضوع بر درآمد این واحدها تأثیر مستقیمی دارد. نکته حائزاهمیت اینکه کاهش تولید و افزایش قیمت محصولات فولاد خوزستان میتواند باعث کاهش رقابتپذیری این شرکت در بازارهای داخلی و صادراتی شود.
بر اساس این گزارش شرکت فولاد خوزستان در آبان ماه سالجاری میزان درآمدی که در گزارش عملکرد ماهانه خود به ثبت رساند؛ مبلغی برابر با 7هزار و 889میلیارد تومان بود که در مقایسه با مهر ماه رشد 34درصدی را به اطلاع سهامداران خود رساند. در همین راستا مقدار تولید این شرکت فولادی در آبان ماه یکمیلیون و 279هزار تن اعلام شد که نسبت به مهر ماه حدود یک درصد کاهش یافت. مقدار تولید محصولات فولاد خوزستان طی 8ماه سپری شده از ابتدای سال تاکنون روند ثابتی را پشت سر نگذاشته است.
در این روند شاهد این موضوع هستیم که طی 3ماهه تابستان با کاهش شدید تولید مواجه بود و در ماههای مهر و آبان توانست تا حدودی این گپ را پوشش دهد، اما موضوعی که مهم است، مواجهه این شرکت با فصل سرما است که صنعت با کمبود گاز مواجه میشود.
محدودیتهای انرژی به ویژه گاز به طور قطع تأثیرات عمیقی بر شرکت فولاد خوزستان دارد و میتواند عملکرد تولیدی، مالی و زیستمحیطی این مجموعه بزرگ صنعتی را به شدت تحتالشعاع خود قرار دهد. این در حالی است که اتخاذ استراتژیهای بلندمدت برای کاهش وابستگی به گاز و بهرهگیری از فناوریهای نوین؛ میتواند این شرکت را در مواجهه با چنین چالشهایی مقاومتر از همیشه کند.